Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-rujan 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 21 (sa 168 na 189). Naknadna otkrivenost u odnosu na komparativno razdoblje je uvećana za 7,18%. I ukupna razriješenost u odnosu na usporedno razdoblja je uvećana za 5,89 %. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na isto razdoblje prošle godine je uvećan za 14 prekršaja (sa 216 na 230). Povećanje se u dobroj mjeri odnosi na kršenje epidemioloških mjera naloženih od strane stožera.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je uvećan broj prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblja za 34 prometne nezgode (sa 120 na 154). Smrtno stradalih je isti broj (1), blago je umanjen broj teško tjelesno ozlijeđenih osoba sa 16 na 15, dok je povećan broj lakše ozlijeđenih osoba s 27 na 30.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je ukupno 189 kaznenih djela, a u istom razdoblju prošle godine 168 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 81,48%, a u kompariranom periodu 75,59% kaznenih djela. Naknadno je razriješeno 66 kaznenih djela koja su počinili nepoznati počinitelji odnosno 65,34 %, što predstavlja povećanje za 9 kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je naknadno razriješeno 57 kaznenih djela ili 58,16 %. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Teška krađa“ i „Krađa“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 230 prekršaja, a u usporednom razdoblju 216 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 113 prekršaja, na području općine Odžak 99 i na području općine Domaljevac-Šamac je evidentirano 18 prekršaja protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici (203), subotom (52) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (166).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o prometnim nezgodama, broj istih u odnosu na usporedni period 2020 godine je uvećan za 34 nezgode. Tijekom praćenog perioda evidentirano su 154 prometne nezgode. U nezgodama je jedna osoba smrtno stradala, dok je teško ozlijeđeno 15 sudionika, a lakše ozlijeđenih je 30 sudionika prometnih nezgoda. Tijekom istog perioda 2020 godine, smrtno stradao je jedan sudionik, teško ozlijeđenih je bilo 16 sudionika, a lakše ozlijeđenih je bilo 27. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 94, na području Odžaka njih 51, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodilo 9 prometnih nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 24471 vozilo dok je u istom periodu prošle godine kontrolirano 24740 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 7816 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega je 4951 prekršaj za koji je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Od ukupnog broja prekršaja na području Orašja je otkriveno 5199 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 2341 prekršaj, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 276. Iz prometa je isključeno 169 vozača i 144 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog alkohola i ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 6071 .

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvih devet mjeseci 2021 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 9 prijava na postupanje, od kojih je 1 neutemeljena, 3 utemeljene te će po istoj biti provedena unutarnja istraga, 2 prijave su bez dovoljno dokaza, 2 su neformalno razriješene i 1 prijava čiji postupak je u tijeku rješavanja. Policijski službenici su u svom radu ukupno 17 puta uporabili sredstva prinude, i to po 8 puta prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira i 9 puta kod uhićenja.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda provedeno je 8 lokalnih i 9 županijskih akcija pojačane kontrole prometa. Ukupno je osigurano 178 javnih okupljanja, te je legitimirano 1079 nepoznatih osoba. Tijekom izvještajnog perioda ukupno je oduzeto 1536 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, vozila i dr.), te 34 stabljike i 51 komad sjemenki „Kanabisa“, kao i 1431,92 grama različitih opojnih droga.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno, od uvođenja mjere, vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su od izvršenih 8517 nadzora zatekli 18 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja radnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su izvršili 12251 nadzor i nisu utvrdili prekoračenje rada ugostiteljskih objekata.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 69 migranata prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za period siječanj-rujan 2021 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti