Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za ožujak 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 27 kaznenih djela što je povećanje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 9 (s 18 na 27), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 15 (s 12 na 27).

  Naknadna otkrivenost je 60% što predstavlja smanjenje u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 6,67%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 10 %. Ukupna razriješenost je umanjenja u odnosu na prošli mjesec za 3,71%, a uvećana u odnosu na isti mjesec prošle godine za 10,18%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 85,18%, dok je u prethodnom mjesecu bila 88,89%, a u istom mjesecu prošle godine 75%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Krađa“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 17 KD su počinili poznati počinitelji dok su 10 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 6 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno su prijavljene 32 osobe zbog počinjena KD od čega je 8 povratnika u vršenju KD, dok je 6 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je smanjen u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 4 (s 16 na 12), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 17 (s 29 na 12). Evidentirano je ukupno 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 12 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 5 prekršaja, na području općine Odžak također 5 prekršaja i na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana su 2 prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan prosjačenjem (6 prekršaja), utorkom ( 5 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (9 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 11 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 12 prometnih nezgoda što predstavlja smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 5 nezgoda (s 17 na 12), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4 nezgode (sa 16 na 12). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 6, na području Odžaka njih 5, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 prometna nezgoda. Tijekom mjeseca ožujka 2022. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u oba usporedna razdoblja. U ožujku 2022. teško ozlijeđena je 1 osoba što je u odnosu na oba usporedna razdoblja isti broj teško ozlijeđenih osoba. Lakše ozlijeđenih osoba nije bilo, što je umanjenje u odnosu na prošli mjesec za 2 lakše ozlijeđene osobe (s 2 na 0), dok u istom mjesecu prošle godine nije bilo lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 9.800,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 2852 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2527 vozila, a u istom periodu prošle godine 3023 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 1110 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 724 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 760 prekršaja, na području Odžaku 281 prekršaj, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 69. Iz prometa je isključeno 20 vozila i 24 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 798.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca ožujka 2022 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 3 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika koje su u postupku rješavanja. Policijski službenici su prema građanima ukupno dva puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su izvršili osiguranje javnog okupljanja na prostoru Županije Posavske te su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Pružali su asistenciju u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno su osigurana 24 javna okupljanja te je legitimirano 149 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca veljače 2022. godine ukupno su oduzeta 33 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 25 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 1252 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena kod jednog ugostiteljskog objekta o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec ožujak 2022 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti