Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za veljaču 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 18 kaznenih djela što je povećanje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 1 (s 17 na 18), a u odnosu na isti mjesec prošle godine je došlo do umanjenja za 3 (s 21 na 18).

  Naknadna otkrivenost je 66,67 % što predstavlja povećanje u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 16,67%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,97 %. Ukupna razriješenost je također povećana u odnosu na oba komparativna razdoblja i to prošli u odnosu na prošli mjesec za 24,19%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 17,47%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 80,89%, dok je u prethodnom mjesecu bila 64,70%, a u istom mjesecu prošle godine 71,42%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Teška krađa“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 12 KD su počinili poznati počinitelji dok su 6 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 4 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 25 osoba zbog počinjena KD od čega je 9 povratnika u vršenju KD, dok je 6 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na prošli mjesec za 10 (s 6 na 16), dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine umanjen za 8 (s 24 na 16). Evidentirano je ukupno 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 16 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 8 prekršaj, na području općine Odžak 8, dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (6 prekršaja), nedjeljom (5 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (6 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 15 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 17 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 5 nezgoda (s 12 na 17), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 nezgode (sa 14 na 17). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 9, na području Odžaka njih 6, do su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 prometne nezgode. Tijekom mjeseca veljače 2022. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u oba usporedna razdoblja. U veljači 2022 teško ozlijeđena je 1 osoba što je u odnosu na prošli mjesec isti broj teško ozlijeđenih osoba kao i u odnosu na isti mjesec 2021. godine. Lakše ozlijeđenih je bilo 2 osobe, kao i u prethodnom mjesecu, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine došlo do uvećanja za 1 osobu (s 1 na 2). U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 15.000,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzroci nastanka prometnih nezgoda su neprilagođena brzina, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2527 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2583 vozila, a u istom periodu prošle godine 2683 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkrivena su ukupno 973 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 698 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 689 prekršaja, na području Odžaku 198 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 85. Iz prometa je isključeno 21 vozilo i 25 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole i u alkoholiziranom stanju a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 751.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca veljače 2022 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila niti jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika. Policijski službenici su prema građanima ukupno jednom uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koje je bilo opravdano.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su izvršili osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske. Pružali su asistenciju u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 6 javnih okupljanja te je legitimirano 125 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca veljače 2022. godine ukupno su oduzeta 34 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 1248 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 1338 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena za tri ugostiteljska objekta o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec veljaču 2022 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti