Više

  Informacija o trenutnom stanju žetve strnih žita na prostoru Županije Posavske

  Najčitanije

  Žetva strnih žita ove godine je započela u drugoj polovini lipnja kada su vremenski uvjeti bili dobri. Međutim ubrzo nakon toga uslijedile su loše vremenske prilike praćene sa velikim količinama padalina koje su i otežale žetvu strnih žita, pogotovo pšenice koja još uvijek nije sva požnjevena. Ovakve loše vremenske prilike doprinijele su i polijeganju pšenice što se odrazilo na kvalitetu pšenice koja je počela klijati na klasu.

  Kad su u pitanju prinosi, oni su zadovoljavajući i kreću se 4,5 do 7 tona, ali kvaliteta pšenice u prosjeku je loša. Hektolitarska masa se kreće od 66 do 78, proteini od 7 do 16%, vlaga od 13 do 16%.

  Zbog gore navedenih parametara otkupljivači su prinuđeni da pšenicu razvrstavaju u više klasa ovisno o rezultatima uzetih uzoraka.

  Žetva se ove godine odužila kao posljedica loših vremenskih uvjeta s jedne strane, a s druge strane i nedostatkom kombajna, te je na poljima ostalo još sigurno jedna trećina pšenice koja nije požnjevena, a jučerašnja kiša je još dodatno donijela problema poljoprivrednicima, izvijestio je šef odsjeka PSS-a Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske Muhidin Emić dipl. ing. polj.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti