Više

  Izaslanstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH u posjeti institucijama zakonodavne i izvršne vlasti ŽP

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić primio je danas (16.02.) u Vladi ŽP u Orašju izaslanstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH u kojem su bili predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija, Slavo Lakić, član VSTV-a BiH, tužitelj Federalnog tužiteljstva F BiH i Hajro Pošković, zamjenik direktora Sekretarijata VSTV-a BiH. Sastanku su nazočili Mato Jozić, Federalni ministar pravde, Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Županije Posavske, ministri u Vladi ŽP Pero Radić, ministar pravosuđa i uprave i Mijo Stanić, ministar financija, kao i predstavnici pravosudnih institucija: Marija Čolić, predsjednica kantonalnog suda u Odžaku, Željko Živković, predsjednik Općinskoga suda u Orašju i Nizam Šarić, zamjenik Glavnog tužitelja kantonalnog tužiteljstva.

  Na sastanku je razmatrano trenutno stanje i aktualna pitanja u vezi s pravosuđem. Glavni je cilj tih aktivnosti, istaknuto je u Orašju, daljnje jačanje efikasnosti, integriteta te uspostava povjerenja građana u pravosuđe kao i unaprjeđenje suradnje između VSTV-a BiH, pravosudnih institucija i zakonodavne i izvršne vlasti.

  Nakon završenog sastanka predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je uz ostalo kazao:
  -Bila je ovo prilika da sagledamo stanje u pravosudnim institucijama u Županiji Posavskoj, i odnose između tri stupa vlasti. Zaključeno je da su zadovoljavajući uvjeti za rad naših pravosudnih institucija u smislu materijalne potpore županije. Postoje potrebe za kadrovskim popunjavanjem, na čemu će se ubuduće raditi. S naše strane je izražena želja za suradnjom kako bi Županija Posavska dala svoj doprinos ukupnom pravnom sustavu Bosne i Hercegovine i onome što svi želimo da postignemo, pravna jednakost pred zakonom, što se prvenstveno ogleda kroz rad pravosudnih institucija, ali isto tako i kroz rad Vlada i Skupština svih razinama, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Topić.

  Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH je pojasnio da su na početku radne posjete imali sastanke sa predstavnicima pravosudnih institucija u Županiji Posavskoj na temu njihovog rada, a potom i sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Županiji Posavskoj.
  -Razgovarali smo oko suradnje i ima li nekih problema. Sa zadovoljstvom mogu reći da je konstatirano kako je ta suradnja između sudske vlasti s jedne strane, izvršne i zakonodavne vlasti s druge strane, na zadovoljavajućem nivou i da ne postoje, kolokvijalno rečeno, nikakva otvorena pitanja. Kad je u pitanju kvaliteta rada pravosudnih institucija na nivou županije odnosno kantona mogu reći, bez obzira na određene kadrovske probleme i nepopunjenost institucija, rezultati rada su i po osnovu kvantiteta i po osnovu kvaliteta na dobrom nivou, izjavio je predsjednik VSTV BiH Lagumdžija.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti