Više

  Izjave dužnosnika Vlade FBiH nakon zajedničkog sastanka u Orašju: Prvi nalozi iz Ministarstva Financija idu za poljoprivrednike Županije Posavske

  Najčitanije

  ORAŠJE-Nakon gotovo trosatnog sastanka u Vladi Županije Posavske u Orašju (24.07.) predstavnici Vlade Županije Posavske i Vlade Federacije BiH na čelu sa Marijanom Klaićem i Fadilom Novalićem na konferenciji za novinare su kazali:

  -Zahvaljujem prije svega predstavnicima Vlade FBiH jer je predsjednik Federalne Vlade u Orašje stigao sa ministrima kako bi izravno razgovarali o našim aktualnim problemima, kazao je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić. Istaknuo je da su prepoznali dobru volju premijera Novalića i njegovih ministara da zajedno iznađu rješenje.

  -Dotakli smo se jako puno pitanja, prije svega pitanje poljoprivrede, gospodarstva i stambenih objekata stradalih u poplavama. Dogovarali smo načine pomoći obnove cestovne infrastrukture. Razgovarali smo o odmrzavanju Odluke o prekategorizaciji cesta koja bi za nas puno značila jer frekventna cesta R 464 prešla bi na viši nivo održavanja. Za nas je i problem računa koji su nastali u vrijeme obrane od poplave, jer su u visini od oko 900.000 KM. Ljudi koji su se maksimalno angažirali  sa svojom tehnikom u obrani od poplava sada potražuju ta sredstva. Ne znaju točno kome da se obrate, pa su čak pokrenuli i sudske postupke. Smatramo da mi nismo obavezni platiti te račune jer su objekti zaštite od poplava u vlasništvu F BiH, a njima upravlja Agencija za vode. Što se tiče transfera viših razina vlasti prema Županiji Posavskoj u proračunu je planiran iznos od 5 milijuna KM, no do sada nismo dobili ništa po toj osnovi. Prepoznali smo dobru volju da zajedno potražimo rješenja na realizaciji ovih problema koja nas tište. I na kraju ono što je najvažnije, prioritet je pristupanje aktivno realizaciji programa rekonstrukcije savskih obrambenih nasipa i svih vodoprivrednih objekata koji bi zaštitili ovaj prostor od budućih poplava. To nam se čini najvažnije uz financijsku potporu od Ministarstva financija, kazao je u izjavi za javnost predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  Premijer Federalne Vlade Fadil Novalić istaknuo je da su ih domaćini detaljno i realno upoznati sa situacijom u Županiji Posavskoj.
  -Ovakav terenski obilazak  je naša praska. Ranije smo bili u Tuzlanskom kantonu, sada smo ovdje u Županiji Posavskoj i takav ćemo rad i dalje primjenjivati. Ovdje su nas domaćini veoma detaljno i realno izvijestili o aktualnom stanju u svim važnim segmentima. Osobito smo detaljno obradili temu poplava. Veliki je broj stambenih jedinica koji nije obnovljen, prilično veliki broj privrednih subjekata stradalo, njih oko 60 čeka određenu pomoć šire zajednice. Važno je činiti sve da se ta tragedija ne ponovi, a tu je bio direktor JP Sliv rijeke Save koji je o tome detaljnije izlagao. Veličina projekta daleko prevazilazi sposobnosti Županije jer je financijski teška 65 milijuna maraka. Ministrica financija i ja smo u pregovorima sa puno ino-partnera, svjetskim faktorima kako bi se projekt nominirao i u najkraćem vremenu realizirao, kazao je premijer Novalić.
  Premijer Vlade FBiH je upitan što je sa transfera nižim razinama vlasti jer u tom segmentu Županija Posavska do sada nije dobila ništa.-Mi smo dogovorili da će biti određenih potpora, ali ne možemo obećati što se tiče transfera nižim nivoima vlasti. Možemo govoriti samo o pomicanju obaveza Posavske županije, ali veće su nam mogućnosti da na određeni način transferiramo pomoć npr. u sanaciji cesta koje su također stradale u poplavama nego kroz direktne transfere nižim nivoima vlasti. Zatim, djelimičnoj sanaciji nastalih šteta koje su bile u poplavama (dug privatnim pravnim subjektima koji su zaostali iz vremena poplava), te drugi standardni transferi kroz Sliv rijeke Save na ulaganjima u objekte zaštite od poplava i naravno potpore kroz segment poljoprivrede, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

  -Razmijenili smo iskustva svjesni da je teška situacija u cijeloj FBiH. Svjesni smo da nema jake Federacije bez jakih županija. Svi problemi Županija su problemi Federacije. Detektirali smo problem stalnih prihoda ove županije i to je pitanje koje će se morati rješavati kroz pitanje Zakona o pripadnosti javnih prihoda. U ovom trenutku FBiH neće moći izmiriti svoje obveze preuzete u nekom ranijem proračunu prema nižim nivoima vlasti, ali se nadamo da će se u konačnici razriješiti pitanje odnosa sa međunarodnim monetarnim fondom i to pitanje podijelili bi sa svim županijama, istaknula je ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Miličević.

  Ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić jasno je kazao da su od ranijeg saziva Vlade naslijedili vrlo teško stanje u poljoprivredi, dugovanja oko 50 miliona KM, a proračun za poticajna sredstva za ovu godinu iznosi 65,8 miliona KM.
  -U takvoj situaciji naš prioritet je da poljoprivrednicima osiguramo redovite isplate na mjesečnom nivou, ali istovremeno da izmirujemo dio dugovanja koja su naslijeđena. Osigurali smo sredstva za isplatu dugovanja iz zadnjeg kvartala 2014.godine i u ovom tjednu, u ponedjeljak ili utorak poljoprivrednici mogu očekivati novce na svojim računima, a prvi nalozi iz Ministarstva financija idu prema za Posavsku županiju jer ovdje je situacija veoma teška, s obzirom na poplave u proteklom periodu. Nakon ovih isplata pristupit ćemo analizi isplate sredstava za poplavljena područja, tj. onih zahtjeva za koje vršimo naknadne kontrole. Već su izvršene određene revizije tih zahtjeva te ćemo nakon redovitih isplata krenuti i sa ovim dijelom. Ova Vlada će pružiti maksimalnu potporu pravim poljoprivrednicima, a svi oni koji su ostvarivali poticaje samo na papiru bez proizvodnje neće imati više mogućnosti da tako rade, zaključio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Šemsudin Dedić.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti