Više

  Izvanredna sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite

  Najčitanije

  U povodu aktualnog stanja i ozbiljnosti situacije vezano za koronavirus, danas (18.03.2020. g.) je nakon zasjedanja Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike održana i izvanredna sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite.

  Predsjednik Vlade ŽP ujedno i predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Đuro Topić nakon sastanka u izjavi za medije je kazao:

  -Temeljem proglašenog stanja prirodne nesreće na području Federacije Bosne i Hercegovine, samim tim i na području Županije Posavske što smo danas evo i konstatirali, sutra će to biti potvrđeno i na sjednici Vlade ŽP. Sve je to s ciljem da se što aktivnije uhvatimo u koštac s nedaćom koja nas je zahvatila. Na području Županije Posavske evidentiran je jedan slučaj zaraze od koronavirusa, no očekujemo i druge slučajeve. Pokušavamo kao i na drugim područjima apelirati na građane da umanje socijalne kontakte čime umanjuju mogućnost prenošenja virusa, a time bi dali vremena našim zdravstvenim ustanovama da se s manjim brojem zaraženih osoba kvalitetnije i efikasnije nose u rješavanju takvog zdravstvenog stanja. Zato smo donijeli i zapovijedi koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata odnosno gospodarskih društava, rad ustanova i sva ograničenja koja su potrebna da bi se taj socijalni kontakt, ili mogućnost tog socijalnog kontakta umanjila. Naredbama smo zadužili tri ministarstva, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da prate stanje s resursima odnosno zalihama hrane, lijekova, hrane za životinje, sjetvenog materijala, gnojiva, energenata. Tako bismo mogli reagirati u slučaju da se uviđa nedostatak određenih roba, pogotovo u vremenu koje je pred nama gdje znamo da je potrebno aktiviranje poljoprivredne proizvodnje, uz ostalo hrana za životinje i sjetveni materijal. Vjerujem da ćemo na Vladi već sutra imenovati povjerenstvo koje će se baviti sagledavanjem stanja u gospodarstvu i predlaganjem mjera kojima bi se pomoglo s županijske razine u koordinaciji s Federacijom, gospodarskim subjektima na ovom području za koje znamo da trpe velike štete i na niskoj su razini gospodarske aktivnosti. Danas smo uskladili naše naredbe sa donesenim naredbama koje je sinoć donio Federalni stožer civilne zaštite i prilagodili našoj situaciji, odnosno, bolje ih pojasnili za određene oblasti.

  Ovdje možete vidjeti Zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti