Više

  Izvanredno zasjedala Skupština Županije Posavske. Na kraju zasjedanja vijest o puštanju na slobodu uhićenog Marka Baotića

  Najčitanije

  Skupština Županije Posavske danas ( 09.11) uz predsjedanje Jose Markovića održala je izvanredno zasjedanje samo sa jednom točkom dnevnoga reda- uhićenje branitelja HVO-a. Skupština je održana uz nazočnost članova obitelji uhićenih branitelja , predstavnika Udruga izniklih iz Domovinskoga rata, zastupnika Skupštine i članova Vlade Županije Posavske .

  Jedan od desetorice uhićenih bivših pripadnika HVO-a Marko Baotić pušten je iz pritvora. Tu je informaciju zastupnicima pri kraju skupštinskog zasjedanja  prenio sin Baotića nakon što mu je tu vijest telefonskim putem prenijela Baotićeva odvjetnica.

  Na početku rada izvanredne Skupštine ŽP predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i predsjednik Skupštine Marković zastupnike su upoznali sa svim događanjima ,poduzetim aktivnostima i mjerama koje su poduzeli od vremena uhićenja desetorice branitelja , bivših pripadnika HVO među kojima su i zapovjednici.

  Neki od članova obitelji uhićenih obratili su se zastupnicima te u potresnim izjavama govorili u kakvom se košmaru nalaze svi članovi uhićeni nakon odvođenja njihovih članova obitelji iz domova u ranim jutarnjim satima 31. listopada. Većina ih je, kažu,  bila prisiljena uzeti odvjetnike po službenoj dužnosti, no jedan broj je uzeo druge odvjetnike. Očekuju potporu, jer sami ne mogu.

  -Bitku za istinu o Domovinskome ratu i obrani Posavine vodimo više od 20 godina, i želimo trajno skinuti ljagu sa Orašja i naše čiste obrane. Zato ćemo danonoćno pratiti događanja vezana za posljednja uhićenja i poduzimati odgovarajuće aktivnosti, kazao je predsjednik HVIDRE ŽP Predrag Mišković .

  Tijekom zajedanje svi zastupnici izkazali su nepodjeljenu potporu uhićenim braniteljima. Nakon polusatne stanke Skupština je donijela Zaključak u pet točaka :

   Z A K LJ U Č A K

  1. Skupština Županije Posavske oštro osuđuje selektivna uhićenja pripadnika HVO-a Bosanske Posavine, a u isto vrijeme nitko nije priveden, procesuiran i osuđen za zločine nad pripadnicima HVO-a i civilima Bosanske Posavine.
  2. Skupština Županije Posavske naglašava da je Domovinski rat imao obrambeni karakter i na području Posavine je organiziran i vođen radi obrane domova, života i opstojnosti. Na obranjenom području nije bilo masovnih ubojstava, masovnih grobnica, protjerivanja civilnog stanovništva ni sustavnih i planiranih zločina koji se mogu pripisati postrojbama HVO-a Bosanske Posavine.
  3. Skupština Županije Posavske vjeruje u pravnu državu i rad pravosudnih institucija BiH te očekuje da će odgovorni za počinjene zločine biti privedeni i procesuirani, a nedužni i oni koji su privedeni po politički motiviranim optužnicama biti pušteni na slobodu.
  4. Skupština Županije Posavske zadužuje Vladu Županije Posavske i Ministarstvo branitelja Županije Posavske da svim uhićenim pripadnicima HVO-a Bosanske Posavine pruže pravnu i financijsku pomoć kako bi im pomogli u dokazivanju nevinosti pred pravosudnim institucijama BiH.
  5. Skupština Županije Posavske također zadužuje Vladu Županije Posavske da oformi koordinacijsko tijelo za pomoć i suradnju s obiteljima osumnjičenih i procesuiranih pripadnika HVO-a Bosanske Posavine.
  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti