Više

  Javna rasprava na Nacrt Prostornog plana ŽP u Orašju

  Najčitanije

  Javna rasprava na Nacrt Prostornog plana Županije Posavske 2019.-2039. godine za općinu Orašje održana je danas (15.02.) u kinodvorani Centra za kulturu u Orašju. Nacrt Prostornog plana predstavila je Gordana Jevtić ispred IG instituta Banja Luka, nositelja izrade Prostornog plana Županije Posavske 2019.-2039. godine. Djelatnici Ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP zajedno s ministrom Dragutinom Živkovićem, predstavnici Općine Orašje i poduzetnici s područja općine Orašje sudjelovali su u javnoj raspravi gdje su izneseni prijedlozi i sugestije na Nacrt Prostornog plana Županije Posavske 2019.-2039. godine.

  -Prostorni plan nije samo planski dokument koji se odnosi na prostor nego je u značajnoj mjeri jedan razvojni dokument kojim se na period od 20 godina planira razvoj prostora. Strateški ciljevi koji su u prostornom planu navedeni odnose se u prvom redu na infrastrukturu tj. cestovnu infrastrukturu, poduzetničke zone za razvoj gospodarstva na području općine Orašje pa i naše županije. Napomenuo bih da je bilo danas razgovora o cestovnoj infrastrukturi koja se odnosi na autocestu Orašje-Tuzla . Također je bilo riječi u vezi eksploatacije mineralnih sirovina.
  Idući tjedan imamo javnu raspravu u općini Domaljevac-Šamac te ćemo završiti proceduru javnih rasprava. Do 6. travnja svi zainteresirani mogu s primjedbama sugestijama doprinijeti što kvalitetnijoj izradi Nacrta Prostornog plana koji je u javnoj raspravi, a isti će biti upućen u daljnu proceduru u Skupštinu Županije Posavske u travnju ili svibnju ove godine, izjavio je Dragutin Živković, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP.

  -Prostorni plan regulira sve oblasti prostora, od infrastrukture u smislu prometa, termoenergetike, elektroenergetike, zatim neke osnovne namjene površine u smislu poljoprivrednog i šumskog zemljišta, mineralnih resursa, građevinskog zemljišta, urbanih područja i ostalog. Mi smo u prostornom planu rezervirali prostor za neku buduću namjenu i sama svrha prostornog plana je da se taj prostor čuva od daljnje gradnje dok se ne privede planiranoj namjeni, izjavila je Gordana Jevtić ispred IG instituta Banja Luka.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti