Više

  Javna rasprava o Nacrtu Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći u ŽP

  Najčitanije

  U dvorani Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu održana je Javna rasprava o Nacrtu Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći u Županiji Posavskoj koju je, temeljem Zaključka Skupštine ŽP, uputilo Ministarstvo pravosuđa i uprave ŽP. Dokument su predstavili direktorica Zavoda Melita Huseinović i djelatnik Ministarstva pravosuđa i uprave Županije Posavske Marko Dujak, a na javnoj raspravi sudjelovali su i ministar pravosuđa i uprave u Vladi ŽP Pero Radić, te predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.

  U Županiji Posavskoj trenutno je na snazi Zakon o pružanju pravne pomoći iz 2010.godine, a dosadašnja primjena ukazala je na postojanje određenih manjkavosti koje je neophodno ukloniti kako bi se osigurao efikasan i djelotvoran pristup pravdi.

  -Zavod je pravi primjer ekonomske opravdanosti, jer se radi o instituciji koja vrlo kvalitetno radi svoj posao i pruža besplatnu pravnu pomoć korisnicima svih socijalno osjetljivih kategorija, naglasio je Pero Radić ministar pravosuđa i uprave u Vladi ŽP. Istaknuo je kako je Zavod opravdao i svoju ekonomsku opstojnost, te izrazio nadu da će novim zakonskim okvirom ovo područje biti još bolje uređeno. Ušteda za građane za odvjetničke usluge po srednjoj odvjetničkoj tarifi, u protekloj godini iznosila je 68.160 KM. -Novim zakonskim okvirom proširili smo potencijalni broj korisnika. Posebno me raduje da smo predvidjeli i prava djece u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, gdje smo zaštitili djecu koja su lišena roditeljske skrbi, da imaju pravo na pravnu pomoć, jer pravo i dobro djeteta treba svima biti prioritet, naglasio je ministar Radić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti