Više

  Javne rasprave o Nacrtu zakona o proglašenju zaštićenih krajobraza “Starača” i “Tišina”

  Najčitanije

  Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske organiziralo je jučer (09.04.) usmene javne rasprave o Nacrtu zakona o proglašenju zaštićenih krajobraza “Starača” i “Tišina”, u Gradskoj vijećnici u Odžaku i u vijećnici u Domaljevcu. Rasprave su održane u prisustvu većeg broja građana, predstavnika općina, mjesnih zajednica, lovnih, ribolovnih i drugih organizacija. Zakone o proglašenju spomenutih zaštićenih krajobraza predstavili su Pero Radić, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske, Tomislav Lukić, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne akademije održivoga razvoja i Jozo Radman, vlasnik geodetsko – poslovne udruge Geomatik Odžak.

  Tijekom rasprave o Nacrtu Zakona o proglašenju zaštićenih krajobraza “Starača” i “Tišina” najaktualnije teme sudionika odnosile su na reguliranje vodostaja Starače, održavanje minimuma vode, rješavanje problema građevinskog otpada u bližoj okolici, zaštitu od pesticida i uklanjanje opasnosti od mogućih minsko – eksplozivnih sredstava. Budući da na same Nacrte zakona nije bilo primjedbi, već riječi pohvale i podrške, posebice se razgovaralo o prednostima koje će taj zakon donijeti u gospodarskom smislu za što su posebnu zainteresiranost pokazali poljoprivrednici i udruge lovaca, ribolovaca i ljubitelja prirode. Također je istaknuto da predložena zakonska rješenja neće uvesti posebne restrikcije nego će još više zaštititi krajobraze “Starača” i “Tišina” od nekontroliranih eksploatacija s tih područja.

  -Raduje me činjenica da smo došli do jednog visokog stadija gdje možemo govoriti o zaštiti tih močvarnih područja, budući da to predstavlja jednu krajobraznu ali isto tako i kulturno povijesnu vrijednost ovoga kraja. I sami znamo da je to područje u povijesti imalo značaju ulogu, bilo je u tom području razmjene dobara, prelaska granice ali isto tako i skrivanja za vrijeme ratnih sukoba. Pored krajobrazne vrijednosti, kada govorimo o zaštiti svih biljnih i životinjskih vrsta koje je ova znanstvena podloga utvrdila i imamo te preduvjete, možemo govoriti da se radi, kada su u pitanju životinjske vrste, o jednom posavskom kopačkom ritu, izjavio je Pero Radić, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske. Smatra također da održane javne rasprave pokazuju kako građani sve više imaju razvijenu svijesti o značaju zaštite postojećih prirodnih vrijednosti.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti