Više

  Jesensko oranje na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Na području Županije Posavske u tijeku je jesensko oranje poljoprivrednih zemljišta. Jesensko oranje je značajna agrotehnička mjera i preduvjet dobivanja visokih prinosa proljetnih usjeva. Svrha jesenskog preoravnja je da se zbijeno inertno tlo preokrene za 140-150º, te takvo tlo prođe kroz period inaktivnih temperatura, odnosno izmrzavanja. Također, ono doprinosi iskorištavanju vlage kada nastupi sušni period u proljeće i ljeto, a koja će se nakupiti tijekom zimskog perioda.
  Dubina jesenskog oranja se kreće od 25-40 cm, što ovisi o kulturi koja će se sijati, a i osobinama zemljišta.
  Neke od prednosti dubokog jesenskog oranja su: što biljna hraniva dospiju u površinske slojeve tla, te na taj način postaju dostupna biljkama, stvara se povoljna struktura tla, sakuplja se vlaga u tlu, osiguravaju se povoljni vodozračni uvjeti u tlu, olakšava se unošenje gnojiva, osiguravaju se povoljni uvjeti za jare usjeve, a i sjeme korova se unosi dublje u tlo i uglavnom propada.
  Savjetodavci Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom u Orašju i Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti