Više

  Kampanja „Poštuj život, ne oružje“

  Najčitanije

  Nakon deset mjeseci završena je kampanja “Poštuj život, ne oružje”, koja je ukazala na rastuću zlouporabu vatrenog oružja u Bosni i Hercegovini. Poruka “Nikada joj nije poklonio cvijet” označila je početak kampanje i aktuelizirala zlouporabu nelegalnog oružja i vezu ove pojave s učestalim slučajevima ubojstava žena unutar partnerske zajednice.
  Kampanja je bila fokusirana i na edukaciju građana o odgovornom vlasništvu nad legalnim oružjem i dragovoljnoj predaji nelegalnog oružja, uz mogućnost amnestije.
  Osim edukacije i informiranja u medijima, vrlo bitan segment kampanje bile su ulične aktivnosti i neposredni razgovori s građankama i građanima, posebno mladima. Policijski službenici su s mladima razgovarali o opasnostima vatrenog oružja, s posebnim naglaskom na činjenicu da je vatreno oružje uvijek i bez izuzetka opasno.
  Kroz 24 događaja u gradovima širom Bosne i Hercegovine, stotine građana je upoznato s opasnostima nelegalnog posjedovanja i nesavjesnog čuvanja legalnog vatrenog oružja, te mogućnostima predaje nelegalnog vatrenog oružja.
  Poruka koju su policijski službenici ponavljali mladim ljudima u svakom gradu bila je jasna: Ako pronađete vatreno oružje, streljivo ili minsko eksplozivna sredstva, nemojte poduzimati nikakve mjere, već odmah obavijestite policiju na besplatni broj 122. Policijski službenici će na siguran način preuzeti oružje, uskladištiti ga i deaktivirati u skladu sa zakonskim propisima.
  Rezultati fokus grupa pokazuju da je kampanja izazvala snažne emotivne reakcije među građanima, što ukazuje na to da su poruke uspješno dosegle publiku i potakle raspravu o važnim društvenim pitanjima. Sudionici fokus grupa zaključili su da je kampanja bila korisna i da je neophodno nastaviti sa sličnim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti i prevencije incidenata povezanih s uporabom oružja.

  Kampanju su provodili MUP Županije Posavske, MUP Unsko-sanske županije, MUP Tuzlanske županije, MUP Zeničko-dobojske županije, MUP Bosansko-podrinjske županije – Goražde, MUP Županije Središnja Bosna, MUP Hercegovačko-neretvanske županije, MUP Županije Zapadnohercegovačke, MUP Sarajevske županije, MUP Hercegbosanske županije, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te MUP Republike Srpske, uz kontinuiranu informiranost i potporu Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.
  Kampanja je realizirana kroz projekt „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“, kojeg financiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz potporu Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih naroda (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH, izvijestio je glasnogovornik MUP-a ŽP Zdenko Ćubel.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti