Više

  Kampanja „Poštuj život, ne oružje“

  Najčitanije

  Pod sloganom “Poštuj život, ne oružje” započela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, a kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opću akciju kako bi se spriječili slučajevi uporabe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

  “Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubojstava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubojstva povezana s vatrenim oružjem najčešće događaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubojstvo se dogodilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubojstva počinjena u krugu obitelji čine skoro trećinu svih ubojstva, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član obitelji. Nažalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi obitelji. Skoro 40% ubojstava žena počinjeno je vatrenim oružjem”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život-ne oružje”.

  Kampanju provode Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Posavske, 9 županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uz kontinuiranu informiranost i potporu Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u suradnji s i tehničkom potporom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP u BiH).

  Kroz kampanju će tijekom narednog razdoblja fokus biti stavljen na teme femicida, odgovornog držanja oružja i povrat ili predaju nelegalnog oružja. Kampanja skreće pozornost i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH, te poziva na povrat/predaju nelegalnog oružja.
  Zakon dozvoljava predaju oružja u nelegalnom posjedu bez sankcije. Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 unutar prijavljenog mjesta prebivališta kako biste dobili više informacija o dragovoljnoj predaji oružja. Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu anonimno prijaviti i streljivo i eksplozivne naprave uočene na javnim mjestima ili površinama.

  Kampanja je podržana kroz projekt „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH”, kojeg financiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Europske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih naroda (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH, izvijestio je glasnogovornik MUP-a ŽP Zdenko Ćubel.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti