Više

  Komemoracija za velikana hrvatskog glumišta Ivu Gregurevića u oraškoj kino dvorani

  Najčitanije

  U oraškoj kino dvorani jučer (06.siječnja) održan je komemorativni skup za Ivu Gregurevića, velikana hrvatskog glumišta, filmskog i kazališnog glumca. Okupljena rodbina, brojni prijatelji, kolege glumci, osobe iz javnog života na početku komemorativnog skupa odali su počast minutom šutnje. Na komemoraciji s velikim poštovanjem i tugom govorili su o životu i djelu velikog glumca njegov prijatelj Iljo Benković, a zatim načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

  -Bio je ponizan jer je najmanje i gotovo nikad govorio o sebi, krasila ga je jednostavnost kao najviše načelo umjetnosti. Oduševljavala me je njegova nesebičnost i socijalna osjetljivost jer suosjećao je sa onima koji nemaju i nerijetko ih materijalno pomagao, osobito u vrijeme Domovinskoga rata. Svojom karizmatičnošću otvarao je mnoga vrata i dobio sve što je tražio a onda to podijelio jer je za njih to i tražio. Krasila ga je privrženost prema rodnome kraju koju je neumorno isticao riječju, djelom i na svakom koraku. Entuzijazam je bio njegovo pokretačko gorivo i stvaralačka snaga koja je na opće dobro izrodila respektabilan filmski festival. Sretan sam i ponosan što sam postao dio tog nevjerojatnog kulturološkog fenomena, kazao je uz ostalo Iljo Benković.

  Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić također je biranim i dirljivim riječima kazao kako je ogroman i nenadoknadiv gubitak, osobito za općinu Orašje smrt Ive Gregurevića, najvećeg kulturnog promotora svojeg rodnog kraja Donje Mahale i cijele Posavine. -Ogroman je njegov doprinos u svim trenucima kada je Posavini bilo najteže, u ratnom vremenu, u poplavama, ali i kao utemeljitelj Dana hrvatskog filma. Obećavam da ću kao načelnik učiniti sve da u spomen na našeg velikana nastavimo taj grandiozan filmski projekt kulture, kazao je načelnik Vincetić.

  Na skupu se prigodnim riječima obratio predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, -Uloge u vrhunskim filmskim ostvarenjima hrvatske kinematografije ostaju nam kao trajni podsjetnik na tog velikana hrvatske kinematografije, no mi u Posavini pamtit ćemo ga kao skromnu osobu koja se nije voljela isticati. Volio je Ivo svoj rodni kraj, svoj narod , svoju Savu. Ostavio nam je u naslijeđe „Dane hrvatskog filma“, jednu najveću regionalnu kulturnu manifestaciju . Pronosio je time na najljepši način pozitivan glas posavski svoje Posavine, Orašja i rodne Donje Mahale, našu kulturu i naše običaje. Ivo je utemeljitelj filmskog festivala ratne 1995.g. što je još jedna potvrda koliko je Ivo volio svoj kraj i koliki je bio zaljubljenik svojeg glumačkog zanimanja. Nastavljanjem te manifestacije Ivo će ostati sa nama, a sjećanje na tog velikog čovjeka i glumca, velikog sina Posavine, ostat će zauvijek živjeti, kazao je Klaić.

  Na kraju prigodnih govora skupu se biranim riječima obratio i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.-Poštovani i dragi prijatelju, dao si trajan pečat glumačkoj umjetnošću a još veća čast bila je osobno te poznavati i osjećati istinski privilegij tvoga prijateljstva. Tvoj život je putokaz svima nama koji te volimo i poštujemo, primjer dobroga i čestitog, života do kraja ispunjenog ljubavlju sa svrhom i smislom. Život prožet skrbi za dobro, za bližnjega, za zajednicu, za čovjeka. Ovim komemoracijskim činom ispraćamo te u društvo najboljih i najvrijednijih, društvo velikana, hrvatske kulture i glumišta kamo i pripadaš a mi ostajemo ponosni da možemo pokazati kako si bio naš, da smo te voljeli da si svim srcem volio nas. Sava, Orašje, Posavina dugo će odisati oplemenjeni tvojim stilom života, lakoćom i jednostavnošću poruka koje si nam neumorno slao. Hvala ti za tvoju ljubav kojom si nas nesebično darivao, zaostavštinu koju si nam poklonio da se kao malobrojni imamo čime ponositi, kazao je dr. Čović.

  Komemoracija je bila prožeta primjerenim programom kojeg su ispunili pjesnik Joso Živković, Siniša Markanović u klavirskoj pratnji Fuada Šestića, glazbenica Jelena Ilišević i zbor Adoro.

  Ispraćaj Ive Gregurevića iz Zagreba s Mirogoja bit će danas (7. siječnja) u 15.00 sati, a sahrana će biti u utorak 8. siječnja u 14.00 sati na groblju Karaula u njegovom rodnom mjestu Donjoj Mahali.

  Knjige žalosti otvorene su u Kino dvorani Orašje i zagrebačkom HNK-u gdje će komemorativni skup biti održan u srijedu 9. siječnja u 12.00 sati.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti