Više

  Komesar Johannes Hahn u sklopu posjete BiH u Svilaju (Odžak) postavio kamen temeljac za međudržavni most između BiH i RH

  Najčitanije

  Na lokaciji u Svilaju (općina Odžak) u blizini rijeke Save gdje će se graditi most koridora Vc danas 17.03.2017. godine upriličena je svečanost polaganja kamena temeljca za početak radova na tom međudržavnom mostu. Svečanost je održana uz nazočnost predstavnika delegacije Europske unije, te veliki broj visokih dužnosnika dvije države.

  Komesar za Europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han u sklopu posjete BiH stigao je i do Svilaja gdje je simbolično položio kamen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske kojeg financira Europska unija. Tom svečanom činu na upriličenoj skromnoj ceremoniji bili su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković. Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru Vc kojim će biti povezana autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

  Na početku svečane ceremonije sve je goste pozdravio u ime domaćina načelnik općine Odžak Jakov Ivanković te uz ostalo naglasio:-Projekt ima veliku važnost za regiju a ponajviše za općinu Odžak. Most će izravno utjecati na razvoj našeg gospodarstva, naglasio je.

  -Svi programi imaju za cilj da se ubrza proces učlanjenja BiH u Europsku uniju. Izgradnja mosta treba pospješiti ekonomiju i infrastrukturu koja će omogućiti ovoj zemlji da brže ide prema Europi. Sa načelnikom dijelim zajednički optimizam i most će sigurno pomoći  objema državama u njihovom bržem razvoju. Uvjeren sam da je ovo jedna od najboljih investicija u ovoj regiji koja će stimulirati razvoj i donijeti korist svim građanima, kazao je Komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han.

  -Projekt je važan zbog povezivanja dvije susjedne zemlje i vrlo jasan dokaz na koji način EU želi da ostvari i realizira svoje namjere na području zemalja zapadnoga balkana koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji. Osim reformi most je za nas vrlo značajan jer omogućava brži protok roba i kapitala, kazao je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

  Na svečanosti postavljanja kamena temeljca, prisutnima se obratio ministar pomorstva, prometa i komunikacija Oleg Butković koji je rekao kako most spaja dvije prijateljske i susjedne zemlje – BiH i Hrvatsku.-Važnost ovoga projekta gleda se u tome da je žila kucavica koja spaja Budimpeštu sa Pločama. Izgradnja ovog prometnog koridora gospodarski će ojačati RH i susjednu BiH. Očekujte potporu Vlade RH i za druge projekte, kazao je ministar Butković.

  Moram izraziti veliko zadovoljstvo da smo danas opet ovdje po drugi put na jednom simboličnom otvaranju i želim istaći da bez podrške komesara Hahna ovaj projekt bi bio još samo jedno slovo na papiru. Također, molim komesara Hahna da iskoristi svoj autoritet i pomogne nam da što prije započnemo radove i na mostu Gradiška jer svi su nam mostovi bitni, a u ovom momentu rade se dva mosta jedan je u Bratuncu, drugi je na Svilaju, treći želimo da što prije krene sa radovima i da komesar Hahn dođe i položi kamen temeljac na taj most, izjavio je ministar komunikacije i transporta BiH Ismir Jusko.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti