Više

  Konferencija ministara obrazovanja u BiH

  Najčitanije

  Na poziv Ministarstva civilnih poslova, u Sarajevu je održana sjednica Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, prva nakon prosinca 2017., što predstavlja značajan korak ka boljoj koordinaciji u području obrazovanja.

  Konferencijom predsjedava ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak i čine je ministri nadležnih entitetskih i županijskih ministarstava za područje obrazovanja te šef Odjela za obrazovanje i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Uz ostale skupu je bila nazočna i ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić.

  Riječ je o stalnom i najvišem savjetodavnom tijelu koje ima za cilj osiguranje učinkovitih struktura za koordinaciju obrazovnih sustava u Bosni i Hercegovini, kao i implementaciju ciljeva neophodnih za obrazovnu reformu. Kroz svoj rad, Konferencija analizira stanje i potrebe te predlaže nadležnim tijelima strateške prioritete u obrazovanju. Pored toga, Konferencija ministara obrazovanja ima značajnu ulogu u praćenju standarda u obrazovanju u Bosni i Hercegovini i njihovom usklađivanju s međunarodnim standardima.

  Na sjednici je izmijenjen Poslovnik o radu Konferencije, čime je omogućeno sudjelovanje dva novoformirana ministarstva obrazovanja u Republici Srpskoj i Kantonu Sarajevo, te je dogovoreno imenovanje predstavnika institucija Konferencije, koji će imati zadatak utvrđivanja dnevnog reda i usuglašavanja zaključaka, a koje će nakon toga razmatrati Konferencija, a s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti rada ovog tijela.

  Članovi Konferencije su istakli da postoji niz tema, koje bi se trebale razmatrati na sastancima Konferencije ministara, a koje se odnose na unaprjeđenje kvalitete obrazovanja i stvaranje sustava koji će osigurati sveobuhvatan pristup obrazovanju za sve u Bosni i Hercegovini, te je dogovoreno da se iduća sjednica Konferencije ministara organizira u što kraćem vremenskom roku, izvijestili su iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti