Više

  Kontrola prava na novčanu naknadu

  Najčitanije

  Sastanak predstavnika Ministarstva branitelja Županije Posavske s predsjednicima županijskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata održan je jučer (30.11.) u zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju.
  Tema sastanka bila je kontrola prava na novčanu naknadu, koje je Izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u Županiji Posavskoj iz 2020. godine omogućeno socijalno najugroženijim kategorijama branitelja, efekt tog prava na Grant za branitelje i stradalnike Domovinskog rata i problemi u realizaciji postupaka za ostvarivanje tog prava.

  Zaključeno je da je uvođenje prava na egzistencijalnu novčanu naknadu bitno smanjilo pritisak na stavku Granta za branitelje i stradalnike Domovinskog rata koja se odnosi na jednokratne novčane pomoći, što je i bio očekivani rezultat.
  Nadalje, ministarstvo je izvijestilo predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata da su u tijeku postupci provjere činjenica, da li korisnik prava ima primanja u inozemstvu koja prelaze postavljeni zakonski limit, a to je 50% najniže isplaćene mirovine u F BiH za mjesec prosinac prethodne godine.

  Za korisnike egzistencijalne novčane naknade za koje se utvrdi da posjeduju primanja u inozemstvu, po osnovu mirovine, radnog odnosa i dr. (Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka i dr.), veća od propisanog zakonskog limita, pokrenut će se postupci za donošenje rješenja o prestanku prava i vraćanja neosnovano isplaćenih sredstava po osnovu prava na egzistencijalnu novčanu naknadu uz kaznenu prijavu za davanje lažne izjave da nisu korisnici stalnih mjesečnih primanja u inozemstvu po bilo kojem osnovu.
  Uvođenje prava na egzistencijalnu novčanu naknadu daje očekivane rezultate, konstatirano je na ovom sastanku, priopćili su iz Ministarstva branitelja Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti