Više

  Krenula sjemenska proizvodnja na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Od ove sezone počela je u Orašju sa radom prva tvrtka u FBiH koja je registrirana kao uvoznik sjemenskog materijala, proizvođač, prerađivač i kao dorađivač. Tvrtku „Agrokontrola“ Orašje, d.oo. vlasnika Hasana Nurkića , obišao je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Županije Posavske Mato Brkić.
  -Za Posavinu kao poljoprivredni kraj osnivanje ovakvih poljoprivrednih tvrtki vrlo je značajno jer se njome otvaraju mogućnosti za kooperantski odnos s poljoprivrednicima. U Federaciji BiH nema proizvođača sjemenske robe pšenice. Za sjemenski materijal strnih žitarica godišnje F BiH troši nekoliko desetaka milijuna KM koje nepovratno odu u Hrvatsku i Srbiju. Svako pokrivanje tog uvoza sa domaćom proizvodnjom znači zapravo financijsku dobit države, dakle ovaj je projekt važan u širim okvirima, a osobito stoga što u Posavini imamo kvalitetnu sjemensku robu koje će certificirati naše ustanove u BiH i sjeme koje se aklimatiziralo na naše uvjete. Ujedno se vežu obradive površine Županije Posavske i poljoprivrednici u kooperantski odnos u kojem će im fokus biti briga proizvesti više, a ne kome će prodati i tko će nadgledati kvalitetu proizvodnje. Predstoji organizacija kroz postojeću sjemenarsku proizvodnju na domaćem području sa sortama koje udovoljavaju standarde krušnih žitarica. Potrebno je da se oformi kooperacija na području Županije Posavske gdje će se sijati krušarice i znati da ćemo dobiti kvalitetnu merkantilnu pšenicu koju ćemo moći ponuditi na tržište, izjavio je ministar Brkić.

  Vlasnik tvrtke Hasan Nurkić pojašnjava značaj tvrtke za poljoprivrednike ovoga kraja i za šire okruženje:
  -Ovaj posao kojeg radimo u Agrokontroli poseban je, i rekao bih, značajan za šire okruženje. Mi u Županiji Posavskoj proizvodimo preko 15.000 tona pšenice, a ta pšenica sortimentom nije takvog kvaliteta da bi zadovoljila EU standarde. Poljoprivrednici u sortimentu koriste sorte koje su visokorodne, ali imaju mlinarske nezadovoljavajuće karakteristike, te prelazi u stočnu hranu. Zato što se plaća po kg i potiče po hektaru poljoprivrednici nemaju interesa da proizvode krušarice. Kako u posljednjih dvije godine Turska masovno kupuje u BiH, pa i kod nas u FBiH, i to dobro plaćaju, od prošle godine traže visinu proteina, kao što je u EU. Dakle, htjeli to ili ne, naši će proizvođači morati prijeći na sortiment krušarica. Mi smo za sada stvorili kooperantski odnos sa poljoprivrednikom Vidanom Grgićem za površinu od 25 ha. Mi pratimo proizvodnju kroz angažiranje profesionalnih Instituta, dorađujemo i nakon uzimanja uzoraka i detaljne provjere, dobiva se certifikat na svaku vreću koja tek tada može ići u maloprodaju. Takav sjemenski materijal odgovara mlinskoj industriji u FBiH, a kako na području Posavske Županije već ima dva velika mlina koji svu pšenicu uvoze izvana, cilj je na svojem području proizvesti takvu pšenicu koja odgovara i poljoprivrednicima i mlinskoj industriji , što znači da mlinari ne bi morali uvoziti, već bi imali na domaćem tržištu kvalitetnu pšenicu, izjavio je Nurkić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti