Više

  Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine

  Najčitanije

  Pod imenom“Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“ u Županiji Posavskoj odvija se manifestacija “ Dani europskog naslijeđa“ koje organizira Federalno Ministarstvo kulture i sporta. Dvodnevnu manifestaciju službeno je jučer otvorila Federalna ministrica kulture i sporta u Vladi FBiH Zora Dujmović uz nazočnost predsjednika Vlade ŽP Marijana Klaića, resornog ministra Marija Pejića, predsjednika OV Orašje Marija Oršolića, zastupnika u Parlamentu FBiH Blaža Župarića, gvardijana toliškog samostana fra Marija Jurića i brojnih drugih predstavnika institucija i javnih ustanova te građana.

  Ministrica Dujmović u svečanom obraćanju zahvalila se ministru Pejiću, predsjedniku OV Oršoliću i načelnicima općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac koji su svesrdno prihvatili i pomogli da Posavina bude domaćin ovogodišnje manifestacije. –Vjerujem kako će ovom manifestacijom pokazati široj javnosti bogato kulturno naslijeđe naših predaka, kulturnu riznicu, tradiciju i ljepotu prirode Bosanske Posavine koja je bogata kulturno povijesnom baštinom, značajno obogaćena povijesnim susretima raznih nacionalnih kultura, naglasila je ministrica Dujmović. Dobrodošlicu brojnim gostima poželio je koordinator te manifestacije Mario Oršolić.

  Prigodne riječi na svečanosti otvorenja „Dana europskog naslijeđa“ uputio je ministar prosvjete , znanosti, kulture i športa Mario Pejić. –Čast nam je biti suorganizatorom jedne velike manifestacije i time dati doprinos očuvanju kulturne baštine našega kraja. U aktualnom trenutku u potrazi za boljim životom možda trebamo uzeti kratak predah, zastati, jer svi vidimo što nemamo, a možda bi trebali osvrnuti se i vidjeti što sve imamo, što su nam naši preci ostavili, čega smo baštinici, koliko bogatstvo leži u kulturnom stvaralaštvu našega kraja, naših naroda i naše Domovine. Uvjeren sam da je mnogo više onoga što nas spaja i čini dijelom velike europske obitelji, poručio je ministar Mario Pejić.
  Izložbom „Posavski motivi“ fotkluba Orton iz Orašja započeli su sadržaji manifestacije. Upriličen je također obilazak terena s gostima, franjevačkog samostan i crkvu u Tolisi, džamije u Orašju, male vijećnicu u Odžaku. Ministrica Dujmović je u tom obilasku svečano otvorila i nove prostorije Čipkarica iz Oštre Luke – Boka.Danas drugog dana manifestacije odvijat će se okrugli stol uz sudjelovanje devet predavača na deset tema kulturnog i prirodnog bogatstva Posavine koje će se kasnije naći i u zborniku radova. Među 50-tak gostiju manifestacije također su i osnovci iz cijele BiH , pobjednici natjecanja koje je provelo Federalno ministarstvo na temu „Mladi i naslijeđe – Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu”. Domaćin je OŠ fra Ilije Starčevića iz Tolise gdje se danas odvija radionica na temu “Pletem korpu od vrbova pruća” kao i izložba nagrađenih učeničkih radova. Završnica manifestacije u znaku je svečane dodjele povelja institucijama i pojedincima za doprinos u zaštiti kulturno-povijesne baštine BiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti