Više

  Marijan Klaić, Predsjednik Vlade ŽP želi ukloniti diskriminaciju porodilja donošenjem Uredbe o porodnim naknadama svim zaposlenim majkama

  Najčitanije

  ORAŠJE-Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić pokrenuo je s mrtve točke 20.godina star problem isplate naknada po osnovu porodiljinog dopusta. Nastojanje je predsjednika Klaića da prekine dosadašnju praksu u kojoj su neki imali izdašne privilegije, a neki diskriminaciju i nesigurnost. Vlada će stoga, naglasio je predsjednik Klaić, na idućoj sjednici razmatrati Uredbu o porodnim naknadama svim zaposlenim majkama, čime se želi otkloniti golema diskriminacija porodilja između privatnog i javnog sektora i biti uvedena  porodiljina naknada svim ženama koje su radnom odnosu, bez obzira na status poslodavca kod kojeg imaju zasnovan radni odnos.
  Predložene mjere koje su inicirane od strane građana, raznih udruga i asocijacija, sindikata, institucija civilnog društva, potaknule su Predsjednika Vlade Županije Posavske Marijana Klaića da koristeći izravne ovlasti Vlade, kao izvršnog tijela ove Županije, uvede sustav koji treba imati za cilj:

  • očuvanje već postojećih radnih mjesta i zaustavljanje prakse davanje otkaza porodiljama,
  • sprečavanje prekida radnog staža jer se radni staž uvezuje svima koji koriste porodiljini dopust,
  • stvaranje osjećaja sigurnosti i podrške obiteljima sa malom djecom,
  • otklanjanje privilegija javnog sektora u odnosu na privatni,
  • zaustavljanje  beznađa, nesigurnosti i iseljavanje mladih obitelji.

  Predsjednik Vlade ističe, da se želi učiniti, da javni sektor solidarno podnese teret sa ostalim kategorijama porodilja, da ne smije biti  privilegiranih kategorija ili pojedinaca u društvu i da neće dopustiti dominaciju jednih društvenih skupina na račun drugih, posebno ne želi prihvatiti dominaciju javnih poduzeća nad porodiljama u privatnom sektoru, porodilja koje same obavljaju mala obrtnička zanimanja ili onih koje su nezaposlene.
  Vlada će u ukupnom sagledavanju prava na porodnu naknadu , kao jednom od iznimno važnih javnih prava vezanog za radno-pravni status i socijalne beneficije koje idu uz ustavnu obvezu dužnosti zaštite djece, majčinstva i mladeži, uložiti sve napore kako bi smo pomogli u spašavanju ovoga prostora i njegove budućnosti.
  -Kao dužnosnik Vlade Županije Posavske i kao čovjek koji sam cijeli život proveo na ovom prostoru i sa ovim ljudima, ne mogu dopustiti da jedno dijete nezaposlene majke primi 1.000 KM ukupne pomoći od županije godišnje,  što je došlo na svijet, a da proračun te iste županije plaća za neko drugo dijete i do 30.000 KM godišnje. A ono što je najgore jeste to da upravo oni koji imaju najviša primanja, a to su uposleni u pojedinim javnim poduzećima, putem pohlepnih tužbi, potražuju od proračuna Županije Posavske i do 50.000 KM godišnje za samo jednu svoju porodilju, kazao je predsjednik Klaić.

  Vlada Županije Posavske želi što prije vidjeti dobre pokazatelje o rastu broja novorođene djece uvažavajući povezanost sustava porodiljinih potpora s ukupnim podizanjem socijalne sigurnosti obitelji s djecom. Unatoč recesiji Vlada nema u planu umanjiti postojeća materijalna prava korisnika roditeljskih potpora nego ih još više širiti i povećavati, ističe predsjednik VladeMarijan Klaić, mag. ing. aedif.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti