Više

  Međunarodni dunavski festival u Ulmu

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Mato Brkić nazočili su otvaranju 12. Međunarodnog dunavskog festivala u Ulmu i Novom Ulmu. Međunarodni festival se održava svake dvije godine i obuhvaća deset Dunavskih regija iz deset država, te privlači velik broj posjetitelja iz cijele Dunavske regije i drugih dijelova Europe.

  -Osim otvorenja Međunarodnog dunavskog festivala održan je i Gospodarski forum. Razgovaralo se o mogućnosti korištenja sredstva iz EU fondova programskog razdoblja 2021.-2027. za zajedničke projekte u regiji Dunava i utjecaj krize u Ukrajini na lance opskrbe i ekonomske tijekove. U subotu su se sastali svi predstavnici gradova i regija članica Dunavske inicijative na temu zajedničkih projekata. Isti dan održan je i sastanak partnera iz regije Dunav-Sava na kojem su osim domaćina sudjelovali predstavnici Županije Posavske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, te predstavnici Autonomne pokrajine Vojvodine iz Republike Srbije i gradovi i općine iz ovih regija, rekao je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.

  Svečanom otvaranju festivala prethodio je Gospodarski forum u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i turizma Baden-Württemberga o prilikama koje pruža Dunavska regija. Ključne teme Foruma povezane su s budućnošću gospodarstva u Dunavskoj regiji s naglaskom na razvoj lanaca opskrbe u vremenima oporavka i nestabilnosti, a bilo je riječi i o bioekonomiji kao poticatelju stvaranja novih lanaca vrijednosti, digitalizaciji te utjecaju rata u Ukrajini na europsko gospodarstvo.

  Održana je radna sjednica Dunavsko-savske suradnje na kojoj je sudjelovalo i izaslanstvo Županije Posavske, a koja za cilj ima obnovu i jačanje suradnje među sudionicima nakon vremena pandemije te u uvjetima povećane nesigurnosti uzrokovane ratom u Ukrajini. Dunavsko-savska suradnja obuhvaća predstavnike regionalnih vlasti Ulma iz Baden-Württemberga i Novog Ulma iz Bavarske, Županije Posavske i Orašja iz Bosne i Hercegovine, zatim Vukovarsko-srijemske županije, Vukovar, Vinkovce i Ilok iz Hrvatske, te Novi Sad, Sombor i Autonomnu pokrajinu Vojvodine iz Republike Srbije.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti