Više

  Ministar Dragutin Živković pojasnio mjere poticaja gospodarstvu ŽP

  Najčitanije

  Nakon što je Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja, temeljem odluke Vlade Županije Posavske objavilo Javne pozive za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencioniranje isplate dijela bruto minimalne plaće za mjesec ožujak i za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencioniranje isplate neto minimalne plaće odnosno dijela neto minimalne plaće za mjesec travanj 2020.g., ministar Živković je tijekom press konferencije na kojoj je sudjelovao i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, pojasnio donesene mjere poticaja gospodarstvu radi ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Tijekom radio emisije „Otvorena vlada“ koja se emitira za tri lokalna radija, radio Orašje, Odžak i Preporod, ministar Živković je detaljnije obrazložio mjere kroz koje će biti usmjereno milijun konvertibilnih maraka proračunskih sredstava koje je Vlada Županije Posavske namijenila za potporu gospodarstvu u ovom kriznom vremenu.

  Uz ostalo ministar Živković je kazao:
  -Na razini Federacije BiH 16.03.2020. proglašeno stanje nesreće, a Krizni stožer Federacije BiH donio naredbe o obustavi rada za određene poslovne subjekte, te je slijedom toga i Županijski stožer civilne zaštite Županije Posavske dana 18.03.2020. donio Zapovijed o obustavi rada određenih gospodarskih subjekata, što je rezultiralo značajnim problemima u poslovanju istih.
  S obzirom na novonastalu situaciju Vlada Županije Posavske je imenovala Povjerenstvo za praćenje utjecaja pandemije koronavirusa na gospodarstvo Županije Posavske, a koje je 24.03. predložilo Vladi Županije Posavske Informaciju o stanju u gospodarstvu Županije Posavske sa prijedlogom mjera za smanjenje utjecaja i saniranje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa koju je Vlada već 25.03. i usvojila. Predložene mjere su se odnosile za Vladu Županije Posavske i to šest mjera kao i 12 mjera prema Vladi Federacije BiH. U periodu mjeseca travnja Povjerenstvo se aktivno uključilo u davanje prijedloga Izmjena i dopuna tzv. Korona zakona koji je predložila Vlada Federacije BiH, i to preko svojih zastupnika na razini Federacije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Domu naroda, te je dostavilo 15 amandmana na razmatranje i moguće prihvaćanje.

  Ministarstvo je predložilo izmjene i dopune Odluke o utrošku Granta za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, sa tri nova programa i kriterijima za iste, a na temelju postojećeg Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva Županije Posavske te Pravilnika o postupcima i provedbi programa razvoja malog gospodarstva te predloženih mjera iz Informacije, a u cilju ostvarivanja ugodnog poslovnog okruženja, primjerenih troškova kao i dostupna financijska sredstva u poslovanju, a Vlada Županije Posavske na sjednici održanoj 29.04.2020. godine je iste usvojila sa ciljem opstojnosti gospodarskih subjekata i očuvanja radnih mjesta na području Županije Posavske.
  Također Odlukom Vlade Županije Posavske a preraspodjelom sredstava unutar Proračuna Županije Posavske osigurana su sredstva u iznosu 1 milijun KM za subvencije gospodarskim subjektima u svezi tri usvojena programa za mjesec ožujak i travanj 2020. godine.

  Objavljeni su Javni pozivi za 3. i 4. mjesec, za gospodarske subjekte koji su temeljem zapovijedi sa razine Županije ili razine Federacije BiH obustavili svoj rad, dok ćemo sredinom svibnja objaviti i treći planirani javni poziv.
  Ono što je bitno napomenuti to su dva javna poziva koja smo objavili u ponedjeljak (04.05.), a odnose se upravo na gospodarske subjekte koji su imali obvezu obustaviti svoj rad temeljem zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite Županije Posavske.
  Pravo na subvenciju po javnom pozivu za mjesec ožujak 2020. godine imaju gospodarski subjekti koji su obustavili rad temeljem Zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite Županije Posavske, i to po zaposlenom u iznosu od 50% bruto minimalne plaće koja iznosi za mjesec ožujak 680,68 KM, što znači da konkretno po zaposleniku u gospodarskom subjektu imaju pravo na subvenciju od 340,34 KM.
  Što se tiče drugog javnog poziva koji se odnosi na mjesec travanj 2020. godine, on je u formi gotovo identičan, a odnosi se na subvencioniranje zaposlenika u gospodarskim subjektima koji su također obustavili rad temeljem Zapovijedi i to isplatu neto minimalne plaće odnosno dijela neto minimalne plaće po zaposlenom što ovisi o broju dana obustave rada u poduzeću, obrtu ili zadruzi za mjesec travanj 2020. godine koja iznosi 425,04 KM.
  Treći javni poziv kao što sam rekao biti će objavljen sredinom svibnja, a odnosi se na subvencioniranje dijela neto plaće za mjesec travanj u iznosu od 300,00 KM po zaposlenom po principu proporcionalne subvencije, odnosno koliki je pad prihoda u postotku toliki postotak zaposlenih u gospodarskom subjektu subvencioniramo uzimajući u obzir pad prihoda u mjesecu travnju 2020. u odnosu na mjesec travanj 2019. uz uvjet da je taj pad minimalno 20% i više.
  Bitno je naglasiti da Vlada sudjeluje u saniranju dijela negativnih ekonomskih učinaka koje je uzrokovala pandemija koronavirusa kao i da nije realno očekivati da možemo sanirati ukupne gubitke gospodarstva, međutim, ovo je ipak značajna pomoć koja će zasigurno doprinijeti stabilnosti i očuvanju gospodarskih subjekata. Ono što je najveći kapital svakog poduzeća ili obrta su njihovi zaposlenici i osnovni nam je cilj očuvanje radnih mjesta.
  U periodu od 15.03. do danas na Službi za upošljavanje Županije Posavske nažalost imamo 219 novoprijavljenih nezaposlenih osoba te trebamo učiniti maksimalne napore da porast tog broja zaustavimo ili da on bude što manji.
  Mjere koje je Vlada usvojila na prijedlog Ministarstva odnose se i na mjesec nakon proglašenja prestanka stanja nesreće.
  Ministarstvo stoji na dispoziciji suradnje sa gospodarskim subjektima kako bi kroz transfer određenih financijskih sredstava iz Proračuna Županije Posavske, putem javnih poziva koji će biti ili su već objavljeni, a na transparentan, pošten i solidaran način, lakše prebrodili razdoblje u kojem su značajno otežani uvjeti rada i poslovanja, izjavio je ministar Živković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti