Više

  Ministar Mato Brkić održao sastanak s predstavnicima Ureda za veterinarstvo BiH

  Najčitanije

  U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske danas (3.8.) je u zgradi Vlade ŽP održan sastanak o stanju s Afričkom svinjskom kugom na području Županije Posavske, Bosne i Hercegovine i državama okruženja te o načinima suzbijanja bolesti. Sastanku su nazočili: predstavnici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Pavo Radić i Aleksandar Nemet, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Mato Brkić sa suradnicima, predstavnik Županijske uprave za inspekcijske poslove i veterinari s područja Županije Posavske.

  -Afrička svinjska kuga pojavila se u Bosni i Hercegovini 21.6. ove godine i vrlo brzo se širi. Do danas je eutanazirano preko 25000 životinja, oko 18000 u Bijeljini. U Bosni i Hercegovini smo provodili zakonom propisane mjere, zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla od te kategorije životinja iz zemalja u kojima se pojavila bolest, međutim bili smo svjesni da će se virus pojaviti. Protiv virusa nema liječenja, nema terapije, nažalost nije izumljeno cjepivo. Intenzivno se radi zadnjih desetak godina na pronalaženju cjepiva kako se bolest ne bi širila, a napravila je velike gubitke u svinjogojstvu u svijetu, prvenstveno u Aziji, u Kini, pa i na teritoriju Europe u Rusiji, Gruziji, Slovačkoj. Jedina mogućnost borbe protiv ove bolesti je dizanje svijesti ljudi i velike bio sigurnosne mjere. Svinje treba držati u strogo zatvorenim objektima s visokim stupnjem bio sigurnosti.
  Vlada Županije Posavske na čelu s predsjednikom i resornim ministrom je na vrijeme reagirala i adekvatno odgovorila na bolest. Sva žarišta širenja bolesti su riješena, a dosad je eutanazirano 197 svinja i nadam se da će se spriječiti širenje u ovoj županiji. Mi kao struka, kao doktori veterine nadamo se da će pobijediti znanost, da ćemo imati cjepivo i zaustaviti bolest, izjavio je Pavo Radić, zamjenik ravnatelja u Uredu za veterinarstvo BiH koji se nalazi pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih poslova.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti