Više

  Ministar RH Grlić Radman na znanstvenom skupu u Zagrebu o Bosanskoj Posavini

  Najčitanije

  U Zagrebu je 11. rujna održan znanstveni skup pod nazivom “Bosanska Posavina: Jučer, danas, sutra.“ Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je na tom znanstvenom skupu u organizaciji Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu. Brojni znanstvenici raspravljali su o identitetu, povijesti i kulturi Hrvata posavskog kraja, kao prvi korak prema proglašenju izvorne glazbe zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom UNESCO-a. Skup je uz ostale u ime Vlade Županije Posavske prigodnim riječima u znaku želje za uspješnim radom skupa pozdravio ministar pravosuđa i uprave Pero Radić.

  O ovome su skupu kroz priopćenje za javnost izvijestili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

  -U svome obraćanju ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman istaknuo je snažni pečat koji su Hrvati Bosanske Posavine ostavili na hrvatski narod i kulturu. „Hrvati Bosanske Posavine su izuzetno važan dio ukupnog hrvatskog nacionalnog korpusa i nemjerljiv je njihov doprinos političkom, društvenom i kulturnom razvoju njihovih dviju domovina – Hrvatske i Bosne i Hercegovine,“ rekao je ministar te istaknuo važnost Ive Gregurevića za hrvatsku kazališnu i filmsku scenu i braću Begić u očuvanju izvorne glazbe narodnog stvaralaštva posavskog kraja.
  Ministar Grlić Radman pozdravio je inicijativu i cilj skupa da se Posavska izvorna glazba zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro UNESCO-a. „Želim što skoriji uspjeh u nastojanju da Posavska izvorna glazba postane nematerijalno kulturno dobro UNESCO-a i time se s pravom nađe u društvu ojkanja i Nijemog kola naše Dalmatinske zagore, Bećarca naše Slavonije, Baranje i Srijema, Međimurske popevke ili Klapa našeg Primorja i Dalmacije,“ rekao je ministar i poručio da u tom naumu organizatori imaju podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Vlade RH.
  Također, ministar se osvrnuo i na teško stradanje Posavljaka tijekom Domovinskom rata. „Hrvati Bosanske Posavine su jedni od najtežih stradalnika Domovinskog rata jer se na tom području vodila jedna od najtežih ratnih bitaka, a brojni Posavljaci su izgubili najmilije, brojni su završili u progonstvu širom Hrvatske, ali i svijeta,“ kazao je ministar Grlić Radman i istaknuo da unatoč tom stradanju održavanje te konferencije svjedoči o snazi i vitalnosti Hrvata tog kraja. Ujedno, dodao je da će Republika Hrvatska nastaviti podržavati legitimne zahtjeve Hrvata za stvarnu ravnopravnost i jednakopravnost u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, izvijestili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti