Više

  Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske u svom Programu rada za 2017. g. ima 5 programa za razvoj poduzetništva i obrta. Ministar Darko Kasap jučer (14.12.) potpisao je ugovore sa poduzetnicima i obrtnicima Županije Posavske za četiri završena programa.

  1. Program za dodjelu nepovratnih sredstava kao podrška novoosnovanim obrtima,
  2. Program za dodjelu (refundaciju) nepovratnih financijskih sredstava namijenjenih regresiranju kamata na investicijske kredite i kredite za nabavku obrtnih sredstava,
  3. Program za financiranje upošljavanja neuposlenih osoba i
  4. Program za subvencioniranje troškova prekvalifikacije, dokvalifikacije i specijalizacije.
  Do kraja godine bit će potpisani ugovori i za 5. program za dodjelu (refundaciju) nepovratnih financijskih sredstava namijenjenih sufinanciranju nabavke osnovnih sredstava, izvijestili su iz Ministarstva.

  -Ugovore smo potpisali sa 41 poduzećem i 19 obrta, čime smo postigli efekt da sada imamo 18 novoosnovanih obrta. Ovaj vid poticanja pokazao se kao dobar primjer jačanja obrta i samoupošljavanja jer smo u dvije godine dobili preko 80 novoosnovanih obrta. Drugu godinu Ministarstvo ima program za regresiranje kamata, gdje sufinanciramo 70% iznosa kamate. Time našim poduzetnicima i obrtnicima omogućavamo jako povoljna sredstva koja su im neophodna za njihovo poslovanje. U 2017. g. odobrili smo sufinanciranje kredita do 500.000,00 KM za ulaganja i 250.000,00 KM za obrtna sredstva. U 2018. godini nastavljamo sa ovim programom s tendencijom povećanja iznosa sukladno našim mogućnostima tj. visini grantovskih sredstava koja nam budu odobrena u 2018. godini, izjavio je ministar Kasap. Istaknuo je 9 novouposlenih visokoobrazovanih mladih osoba u privatnom sektoru, što nam je i cilj da svojim znanjem razvijaju ta poduzeća i stvaraju nova radna mjesta. U okviru Programa za prekavalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju ove godine smo imali 17 aplikacija za taj program pomaganja našim poduzetnicima da svoje djelatnike usavršavaju u svojim djelatnostima i time dobivaju osposobljene djelatnike kad su u pitanju reference na tržištu izvan BiH, a tako i u zemlji, zaključio je ministar Kasap.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti