Više

  Ministrica Andrić predstavila modele organizacije nastave za školsku 2020./21. godinu

  Najčitanije

  Vlada Županije Posavske je danas na svojoj sjednici usvojila dokument: Modeli organizacije nastave za školsku 2020./21. godinu s higijensko-epidemiološkim uputama, na koji je suglasnost dao i Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽP, a obrazložila ga je ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP Ana Andrić.
  Dokumentom su ponuđena dva modela organizacije nastave: kombinirani model i nastava na daljinu (online nastava). Školama je predloženo da nova nastavna godina započne po kombiniranom modelu (nastava u turnusima). Škole bi, po ovom modelu, uz poštivanje općih mjera sprečavanja širenja zaraze, organizirale neposredan nastavni proces svakog dana u učionici sa svim učenicima odjela istovremeno, samo ukoliko broj učenika u odjelu omogućava poštivanje propisane socijalne distance između njih. U odjelima, koji imaju veći broj učenika i nije moguće osigurati socijalnu distancu u učionici, nastava se ne bi izvodila sa svim učenicima istovremeno, nego bi taj odjel bio podijeljen u dvije stalne (nepromjenljive) skupine od 12 do 15 učenika, a izvođenje nastave po skupinama provodilo bi se u tjednim turnusima naizmjenično u školi i kod kuće. Nastavni sat je skraćen na 40 min., u školi bi se provodila obrada novog nastavnog gradiva, po dvije mini lekcije na jednom nastavnom satu, dio vježbanja i ponavljanja, pripreme i provođenje pisanog i usmenog provjeravanja usvojenosti gradiva, a u tjednu, u kojem su učenici kod kuće, koristeći upute i zadatke koje bi dobili u školi od učitelja/nastavnika, učenici bi ponavljali i uvježbavali obrađeno gradivo.
  Svaka škola je posebno procijenjena s obzirom na broj učenika, djelatnika i infrastrukturni kapacitet te je utvrđeno da će se nastava u: Osnovnoj školi A. G. Matoša u Vidovicama, Osnovnoj školi Ruđera Boškovića u D. Mahali, Osnovnoj školi S. Radića u Boku, kao i svim područnim školama u ŽP provoditi neposredno svaki dan, a u ostalim centralnim osnovnim i svim srednjim školama će se primjenjivati kombinirani model tjednih turnusa. Učenici prvih razreda će u svim školama imati neposredan nastavni rad s učiteljima svakog dana u manjim odjelima/skupinama, a predškolci će imati nastavu sva tri planirana dana u tjednu.
  Što se tiče higijensko-epidemioloških mjera, Ministarstvo je u modelima razradilo upute za učenike, učitelje/nastavnike i roditelje o ponašanju u školi, školskom prijevozu i kod kuće za vrijeme ove epidemiološke situacije. Za učenike razredne nastave nije predviđeno nošenje zaštitnih maski, ali im roditelji/staratelji, prije dolaska u školu trebaju izmjeriti temperaturu i upisati u posebnu bilježnicu, koju će učenici na prvom nastavnom satu pokazati učitelju. Učenici predmetne nastave, kao i njihovi nastavnici obvezni su nositi zaštitne maske u školi, ali učenici mogu, dok prate nastavu iz svojih klupa, zaštitne maske odložiti.
  Vlada Županije Posavske, preko Ministarstva zdravstva i socijalne politike, osigurala je po dvije platnene zaštitne maske i za djelatnike i za učenike, a Zavod za javno zdravstvo vizire i dezinfekcijska sredstva. Sve škole su organizacijski spremne za početak nastave, prije samog početka će biti i dezinficirane, a također dezinfekcija će se vršiti svakim danom poslije svake smjene. Što se tiče prijevoza, Ministarstvo je precizno razradilo plan prijevoza učenika sukladno higijensko-epidemiološkim mjerama, učenici će morati nositi zaštitne maske u autobusu u kojem će se prevoziti manji broj učenika, kako bi se poštivala socijalna distanca.
  Vlada Županije Posavske je, osigurala sredstva preko Federalnog ministarstva obrazovanja za nabavku besplatnih udžbenika za učenike 3. i 4. razreda koji su u stanju socijalne potrebe, to je cca 110 učenika s područja ŽP, a Vlada će, kao i prethodnih godina, osigurati i sufinanciranje udžbenika za sve učenika od 1.-9. razreda, putem dodjele financijskih sredstava u iznosu od 100,00 KM za svakog učenika.
  Nastavna 2020./21.godina počinje u ponedjeljak 7.9.2020. godine, a prvašići i predškolci počinju tjedan dana kasnije, a to je 14.9.2020. godine. Svaka škola će izraditi Krizni plan pripravnosti i odgovor na pojavu COVID-19 te će formirati operativni tim, koji će pratiti implementaciju istog, izjavila je ministrica Andrić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti