Više

  Nadležna ministarstva i zavodi razgovarali o potrebnim aktivnostima u vezi pojave morbila u FBiH

  Najčitanije

  U Federalnom ministarstvu zdravstva održan je sastanak s predstavnicima županijskih ministarstava zdravstva, županijskih zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-a. Na sastanku su sudjelovali Damir Živković, ministar zdravstva i socijalne politike Županije Posavske i Dragan Kobaš, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ŽP.

  Na sastanku je razgovarano o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme zabilježen rast broja oboljelih od morbila, posebno u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

  Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zaključno s 31.01.2024. godine zabilježeno je 97 slučajeva oboljelih od morbila. Najviše oboljelih, 57 slučajeva je u Tuzlanskom kantonu, 21 u Kantonu Sarajevo, te po jedan slučaj u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Međutim, broj novozaraženih svakodnevno raste, a dominantno se radi o necijepljenoj djeci.
  S obzirom na to da su morbili jedna od najzaraznijih bolesti i da je obuhvat redovitom imunizacijom ispod potrebne razine za kolektivni imunitet, očekuje se daljnji rast broja oboljelih u Federaciji BiH. S tim u svezi, razgovarano je o provođenju pojačanog nadzora, te preventivnim mjerama, odnosno u prvom redu podizanja obuhvata cijepljenjem, kao i učinkovitijeg rada cijepnih punktova.
  Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton već su poduzeli značajne mjere s ciljem sprječavanja epidemije i podizanja razine imunizacije, ali i kantoni već poduzimaju određene mjere u cilju jačanja provođenja programa redovite, zakonom obvezne imunizacije, izvijestili su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti