Više

  Nastava u osnovnim i srednjim školama ŽP kombiniranim modelom od 7.9.

  Najčitanije

  S obzirom na situaciju u Županiji Posavskoj, nastalu zbog proglašene pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19) i obveze stanovništva na poštivanje epidemioloških mjera, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske održalo je sastanke s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva i socijalne politike i ravnateljima osnovnih i srednjih škola u svezi početka školske 2020./2021. godine. Na sastancima se razmatrala mogućnosti realiziranja nastave u osnovnim i srednjim školama, koja bi, na preporuku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike, trebala krenuti 7.9.2020. godine.

  U ljetnom periodu Ministarstvo je radilo na izradi modela najprihvatljivijeg u danoj situaciji te je na sastancima predstavilo tri epidemiološka scenarija koja bi izravno utjecala na odabir modela organizacije i izvedbe nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama u Županiji Posavskoj kao odgovor na svaki od potencijalnih epidemioloških scenarija i to su: 1.) izvođenje neposrednog nastavnog procesa istovremeno sa svim učenicima jednog odjela u učionici (klasična organizacija nastave), 2.) rad sa skupinom učenika jednog odjela u školi uz tjednu izmjenu neposredne i nastave na daljinu tzv. online nastave (kombinirani model) te 3.) organizacija nastavnog procesa samo u obliku učenja na daljinu (online nastava).

  Nastava će krenuti u svim osnovnim i srednjim školama kombiniranim modelom, a tijekom školske godine moguća je izmjena modela u ovisnosti od razvoja epidemiološke situacije u određenom vremenu i vrsti obvezujućih epidemioloških mjera koje bude donosio Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

  Ministarstvo i škole se istovremeno pripremaju i za najgori scenarij pogoršanja epidemiološke situacije te organizira obuke po školama od 17. do 28. kolovoza kako bi učitelji/nastavnici bili u potpunosti osposobljeni za kreiranje virtualnih učionica putem digitalne platforme SUM-a (skole.sum.ba), snimanje vlastitih video predavanja i izradu PowerPoint prezentacija.

  Do početka nastave Ministarstvo će pripremiti preporuke učenicima, školskom osoblju i roditeljima o svim epidemiološkim mjerama koje trebaju poduzeti, izvijestili su iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti