Više

  Nesavjesni građani ugrožavaju zdravlje zbog ne poštovanja naredbe samoizolacije

  Najčitanije

  Iako mediji već danima upozoravaju o opasnosti od zaraze korona virusom, velikom broju mrtvih u svijetu i činjenici da je opasnost itekako stvarna, određen dio građana očito to nije shvatio. Županijski Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike ima spoznaje da ipak neki građani nedovoljno shvaćaju ozbiljnost situacije, osobito u dijelu neophodne samoizolacije. To se osobito odnosi na osobe koji dolaze iz inozemstva, i osobe kojima je uručeno rješenje o samoizolaciji, iako takvim ponašanjem ugrožavaju svoje i zdravlje drugih.

  -Podsjećamo, jedna je osoba pozitivna je na koronavirus, no u porastu je broj osoba kojima je izdano rješenje o samoizolaciji a njih je preko stotinu . Ima slučajeva o nepridržavanju mjere izolacije čak i kod osoba kojima je uručenje Rješenje, te je u ovom smislu neophodno uključenje i MUP-a kako bi se pružila potpora u vršenju nadzora poštivanja izrečenih mjera izolacije, izjavio je ministar Damir Živković, predsjednik Kriznog stožera, te je naglasio potrebu shvaćanju krajnje ozbiljnosti situacije i pridržavanje svih danih uputa. Svakako je preporuka i građanima prijavljivanja takvih slučaja na već poznate telefone.

  -Trenutno proširujemo osobu potencijalnih kontakta koji su imali srednji nizak nivo kontakta i nakon što smo objavili informaciju pokušavamo dobiti što je moguće više kontakta jer jako je bitno da takve osobe budu stavimo u izolaciju, odnosno samoizolaciju u vlastitom domu u trajanju od 14 dana. To činimo radi mogućnosti da te osobe razviju simptome bolesti, što ne znači da će ih uopće razviti, no to činimo da ograničimo širenje bolesti, što je jedna od preventivnih epidemioloških mjera koje ovdje poduzimamo, pojašnjava dr. Goran Pavić, specijalista epidemiolog pri Zavodu za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti