Više

  Novi projekt suradnje Županijske bolnice Orašje i KBC Osijek u zbrinjavanju pacijenata s akutnim moždanim udarom

  Najčitanije

  Županijska bolnica Orašje proteklih 30 godina uspješno surađuje s KBC-om Osijek, posebno s Klinikom za neurologiju, a sada i s Intervencijskom radiologijom, gdje je medicina izuzetno uznapredovala i gdje se uz minimalne zahvate postižu iznimni rezultati za pacijente.
  Eminentni tim stručnjaka iz Osječkog KBC-a posjetio je danas (12.12.) Županijsku bolnicu u Orašju, gdje su za djelatnike ove zdravstvene ustanove održali edukaciju te predstavili projekt najsuvremenije metode liječenja pacijenata s akutnim moždanim udarom: doc. prim. dr. sc. Stjepan Jurić, specijalist neulorog i subspecijalist epileptologije, doc.dr.sc Tajana Turk, intervencijski radiolog i doc.dr. sc. Mihael Mišir, voditelj Odjela za intenzivno neurološko liječenje s jedinicom za liječenje moždanog udara.

  Doc. prim. dr. sc. Stjepan Jurić, istaknuo je kako se konkretno radi o najmodernijem načinu liječenja jedne vrste moždanog udara i to ishemijskog, što znači samo dijela bolesnika koji zadovoljavaju kriterije za tu vrstu postupka. -U KBC-u Osijek to se već radi unutar tri godine, s malom pauzom za vrijeme covida. Sedam bolnica u Slavoniji i Baranji šalju redovito pacijente s akutnim moždanim udarom na zbrinjavanje na takav način, pa nema razloga da i populacija koja živi u ovoj županiji ne bude liječena na ovaj način u KBC-u Osijek, ustvrdio je dr Jurić.

  KBC Osijek je kao zadnji od četiri velika centra u Hrvatskoj, počeo provoditi postupak mehaničke trombektomije za liječenje pacijenata sa svježim moždanim udarom. Doc.dr.sc. Tajana Turk, pojasnila je u Orašju kakav je to postupak. -Dogovor je da se taj postupak u Osijeku počne provoditi i za pacijente koji gravitiraju u bolnici u Orašju, kazala je dr. Turk.

  Doc.dr. sc. Mihael Mišir, voditelj Odjela za intenzivno neurološko liječenje s Jedinicom za liječenje moždanog udara u KBC-u Osijek je naglasio cilj projekta. -Donijeti najnovije suvremene svjetske metode u liječenju moždanog udara i unaprijediti suradnju, koja je sa Županijom Posavskom, kazao je, do sada uvijek bila dobra, te dodao, ovo je jedan samo nastavak naše dosadašnje vrlo uspješne suradnje s bolnicom u Orašju, poručio je dr. Mišir.

  -Cilj nam je pratiti sve najnovije metode, suvremene svjetske metode, u liječenju moždanog udara i unaprijediti našu suradnju, koja je do sada uvijek bila dobra. To su najmodernije tehnike u principu u otvaranju začepljene krvne žile u mozgu i time sprečavanja moždanog udara da se razvije. Naravno, ne odnosi se na sve vrste moždanog udara, ali uz određene kriterije našim pacijentima se omogućava pristup ovoj metodi liječenja. Ja sam iznimno sretan što imamo ovakve eksperte, mogu slobodno reći europske eksperte koji su došli kod nas u Orašje i mislim da će pored Mostara, gledano na čitavu Bosnu i Hercegovinu, ova metoda sada biti dostupna i našim pacijentima iz Županije Posavske, sa zadovoljstvom je ustvrdio ravnatelj dr. Jelečević.

  Prim. dr. Perica Jelečević, ravnatelj Županijske bolnice Orašje kazao je kako su još prije tri godine bili na pripremnom dogovoru i predavanju u KBC-u Osijek, i evo sada je došao trenutak da se puno ozbiljnije uđe u ovaj projekt te naglasio benefite za naše pacijente. -To znači najsuvremeniji način i metodu liječenja moždanog udara. Naravno, ne odnosi se na sve vrste moždanog udara, ali uz određene kriterije našim pacijentima se omogućava pristup ovoj metodi liječenja. Ja sam na određen način zadovoljan i sretan što imamo ovakve eksperte, mogu slobodno reći europske eksperte koji su došli kod nas u Orašje i mislim da će pored Mostara, gledano na čitavu Bosnu i Hercegovinu, ova metoda sada biti dostupna i našim pacijentima iz Županije Posavske, sa zadovoljstvom je ustvrdio ravnatelj dr. Jelečević.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti