Više

  O epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH

  Najčitanije

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva te v.d. direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, putem video linka iz sjedišta Federalne vlade u Sarajevu, jučer (15.11.) održali su sastanak s županijskim premijerima, ministrima zdravstva i predstavnicima zavoda za zdravstvo. Sastanak je uz ostale pratio u ime Vlade Županije Posavske predsjednik Kriznog stožera i ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković.

  Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i narednim aktivnostima. Konstatirano je da u Federaciji BiH situacija nije zadovoljavajuća, te je postignut konsenzus da se ide u nove mjere.
  -Počinjemo s prvim novim mjerama, odnosno pojačat ćemo one koje smo do sada imali kada govorimo o imunizaciji, te punktovi u domovima zdravlja moraju biti otvoreni najmanje tri puta sedmično do 20 sati. Mobilni timovi i planovi se moraju napraviti za odlazak u sva ruralna mjesta, ali i mjesta poput obrazovnih institucija, javnih ustanova, tvornica gdje imamo više od 30 zaposlenih, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

  Donesena je odluka da i Bosna i Hercegovina slijedi prakse normalizacije života kao što su uvele mnoge europske i susjedne zemlje, što znači pravilo “cijepljen -testiran-prebolio” (VTP). – Uvođenje tog pravila će ići postupno i krenut će koncem prosinca. Dotle će se ostale pretpostavke završiti. To je važan korak, pri čemu će se ići na sve javne djelatnike, socijalne i zdravstvene ustanove, zatim su tu vatrogasci, policija, školstvo. Ne možemo ostati izolirani imajući u vidu situaciju koja se trenutno dešava – rekao je Čerkez.

  Na sastanku je razgovarano i o stvaranju svih preduvjeta za uvođenje QR koda, te procijepljenosti koja je i dalje izuzetno niska u Federaciji BiH, a podaci govore da smo po tome posljednji u regiji, istaknuto je nakon sastanka.
  -Činjenica da je gotovo 90 posto neprocijepljenih u bolnicama govori o značaju cijepljenja i potrebi jednog proaktivnog pristupa na lokalnoj razini – rekla je pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera. V.d. direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić potvrdio je da u FBiH ima sasvim dovoljno cjepiva svih vrsta i naglasio: U ovoj fazi pogoršane pandemije četvrtog vala kada na razini Federacije imamo značajan broj ljudi koji umiru od COVID-a moramo voditi računa o higijeni, fizičkoj distanci, ali do Nove godine ćemo morati puno više poduzeti.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti