Više

  Obavijest o opasnostima izbijanja požara na otvorenom prostoru

  Najčitanije

  Analizom prijavljenih sigurnosnih događaja na području Županije Posavske u prethodnom periodu je zabilježen veći broj požara na otvorenom prostoru izazvanih od strane građana koji su započeli s obavljanjem poljoprivrednih kao i drugih radova.

  Obzirom da je sezona proljetnih radova započela, podsjećamo građane da je strogo zabranjeno: paljenje vatre na otvorenom prostoru, na mjestima koja se nalaze u neposrednoj blizini šuma, benzinskih i plinskih postaja i sl., kao i na nepristupačnim mjestima na kojima nije moguć pristup vatrogasnim vozilima.

  Prilikom loženja vatre, građani se moraju u potpunosti pridržavati i poštivati propisane mjere opreza kao što su:
  1. Prilikom čišćenja parcela, prikupljeni otpad spaljivati uz maksimalne mjere opreza i osobno nazočiti sve dok otpad ne izgori, nakon čega su dužni mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti,
  2. Ne ostavljati upaljenu vatru i mjesto spaljivanja nekontrolirano,
  3. Prije polaska s njive vatru i mjesto spaljivanja zaliti vodom ili zatrpati zemljom,
  4. Posebno voditi računa da se paljenje otpada ne vrši u blizini šuma i tijekom pojave vjetra,
  5. Otpad spaljivati u ranim jutarnjim satima, a ne u večernjim satima,
  6. Ako se spaljivanje vrši na većoj poljoprivrednoj površini, o tome obvezno izvijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu.

  Uzimajući u obzir sve gore navedeno apeliramo na građane da posebnu
  pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima i materijama koji bi mogli izazvati požare, a koji brzo izmaknu kontroli te se vatra može proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte i time ugroziti ljudske živote i pričiniti nemjerljivu štetu.

  U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebito je odmah i bez odlaganja o tome obavijestiti nadležne na jedan od navedenih brojeva telefona: vatrogasci 123 i policija 122, upozorio je glasnogovornik MUP-a ŽP Zdenko Ćubel.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti