Više

  Obavijest o prisutnosti Ambrozije

  Najčitanije

  Sukladno Odluci o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste – Ambrosia artemisiifolia L. (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 89/11), Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske obavještava svu javnost o obveznom uklanjanju ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.
  Vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada…), šuma i lovišta, građevinskog zemljišta, subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima, subjekti koji upravljaju i održavaju parkovima, grobljima i drugim zelenim javnim površinama, kao i subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i ceste dužni su provoditi mjere uklanjanja ambrozije.
  Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) predstavlja vrlo opasan korov koji je prisutan u našim krajevima i osim što je veliki problem u poljoprivrednoj proizvodnji, ambrozija je i najagresivniji izvor alergena, te postaje sve veći zdravstveni problem za stanovništvo.
  Ovo je vrijeme kada korov ambrozija „caruje“ na našim poljima, najbolje raste na sunčanom, nedovoljno obrađenom zemljištu, gdje nema konkurenciju ostalih korova, a najviše štete čini na okopavinama kukuruzu, soji, suncokretu, krumpiru i u povrtnim kulturama. U našem okruženju, zavisno od klimatskih uvjeta, niče sredinom travnja, dok cvatnja započinje sredinom srpnja i traje sve do prvih mrazeva. Ova biljka je strahovito otporna i „učinkovita“ u biljnom svijetu. Jedna biljka može stvoriti i do 100 milijuna peludnih zrnaca, te oko 60 tisuća sjemenki, koje mogu preživjeti u tlu i do 30 godina. Pomoću vjetra polen se može raširiti i do nekoliko stotina kilometara i izraziti je alergen za čovjeka,
  Tijekom vegetacijske sezone ambrozija se može ukloniti primjenom agrotehničkih,
  mehaničkih i kemijskih mjera suzbijanja.
  Stoga, apeliramo svu javnost da tijekom vegetacijske sezone, u više navrata, a posebno u periodu od kraja lipnja (prije cvjetanja), pa sve do listopada provode mjere suzbijanja i uništavanja ambrozije, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti