Više

  Obavijest o provođenju mjera suzbijanja i uništavanja ambrozije

  Najčitanije

  Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je jednogodišnja biljka, visine 1 do 1,5 metar i zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske sposobnosti, te sposobnosti prilagođavanju novim uvjetima sredine, veoma brzo i intenzivno se širi, i to kako na poljoprivrednim, tako i na nepoljoprivrednim površinama. Kao korov može se pojaviti u skoro svim usjevima i nasadima gajenih biljaka, a veoma je česta i na različitim nepoljoprivrednim staništima (pored putova, na okućnicama, međama, đubrištima, u naseljenim mjestima pored kuća, zgrada i sl.).

  Štetnost ambrozije je vrlo velika. U poljoprivredi, zahvaljujući izuzetno jakom korijenovom sustavu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemlje iznosi velike količine hranjiva, te zasjenjuje i guši, gajene biljke, zbog čega uzrokuje značajno smanjenje prinosa i kvalitetu. Osim u poljoprivredi ambrozija je i najagresivniji izvor alergena, te postaje sve veći zdravstveni problem za stanovništvo.

  Stoga, u skladu sa Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste – Ambrosia artemisiifolia L., ambrozija („Službene novine Federacije BiH“, broj: 89/11), Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske obavještava javnost o obvezi uklanjanja i uništavanja ambrozije u cilju sprečavanja njenog daljnjeg širenja.

  Vlasnici, korisnici i subjekti koji zemljište na kojem raste ambrozija posjeduju ili su za njega odgovorni ili ga na bilo koji način koriste dužni su provoditi mjere suzbijanja i uništavanja ambrozije, a ono se vrši tijekom vegetacijske sezone, u više navrata od travnja do listopada, posebno prije fenološke faze cvjetanja.

  Suzbijanje ambrozije nije niti jednostavno, niti lako. Dobre rezultate može dati samo integrirani pristup suzbijanju ovog korova, koji podrazumijeva kombinirano korištenje mehaničkih, agrotehničkih i kemijskih mjera suzbijanja, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti