Više

  Obavijest o stanju poljoprivrednih kultura na prostoru Županije Posavske

  Najčitanije

  Prethodni vikend je obilježen oborinama i padom temperatura ispod nule, te većom oscilacijom dnevnih i jutarnjih temperatura, koje su dovele do pojave mraza u subotu na nedjelju. Pojava snježnog pokrivača i nije toliko loša, jer se stvara izolacija na voću koja ne mora biti štetna i štiti od niskih temperatura. Međutim, problem može nastati poslije topljenja snijega ako dođe do razvedravanja, temperature ostanu niske, a temperature ispod nule su bile prisutne u ranim jutarnjim satima kroz cijeli tjedan. Najugroženije su vrste i sorte voća koje se nalaze u fazi cvjetanja – šljiva i kruška, dok je sa jabukom bolja situacija, jer je na većini lokaliteta u fazi početka cvjetanja ili fazi zatvorenih cvjetova.

  Dakle, postoji opasnost da se ovakvi vremenski uvjeti mogu negativno odraziti na voćarske i ratarske kulture, pa se preporučuje proizvođačima da što prije obiđu voćnjake- provjere stanje nasada i njive- oni koji su ranije zasijali povrće na otvorenom prostoru (najčešća mogućnost štete od mraza je na mladom krumpiru, što će rezultirati kasnijim prispijećem), te na taj način utvrde kakve je posljedice ostavilo ovo (ne)vrijeme. Konkretnog rješenja i mjera zaštite nema kada su u pitanju hladnoća i snijeg, ali postoji mogućnost da se biljke ojačaju tretiranjem aminokiselinama, kako bi se na neki način ublažile posljedice temperaturnih promjena, pa se preporučuje proizvođačima da to što prije i učine.

  Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe, odnosno, savjetodavci su dostupni radnim danima na kontakt telefon 031/762-861, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede  i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti