Više

  Obavijest o stupanju na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i streljivu Županije Posavske

  Najčitanije

  Obavještavaju se građani Županije Posavske da je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i streljivu Županije Posavske (Narodne novine Županije Posavske broj 11/22). Jedna od, za građane, važnijih promjena u Zakonu je članak 64. (Legalizacija i amnestija oružja) koji glasi:

  (1) Osoba koja ilegalno posjeduje oružje B kategorije…dužna je posjedovanje takovog oružja prijaviti nadležnoj policijskoj stanici u roku od 2 godine… od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
  (2) Osoba koja dragovoljno preda oružje iz stavka (1) ovog članka neće odgovarati za ilegalno posjedovanje.
  (3) Osoba iz stavka (1) ovog članka može, nadležnoj policijskoj stanici, podnijeti zahtjev za registraciju i izdavanje isprave o oružju.
  (4) Do okončanja postupka po podnesenom zahtjevu oružje se čuva u nadležnoj policijskoj stanici.
  (5) Prilikom podnošenja zahtjeva osoba nije dužna dokazivati porijeklo oružja.
  (6) Isprava o oružju neće se izdati osobi koja ne ispunjava uvjete iz čl. 11 (2) i (3) ovog Zakona, kao i kada se oružje potražuje od nadležnih organa i u slučaju da je oružje već registrirano.
  (7) Osoba iz stavka (1) može podnijeti zahtjev za držanje oružja kao trofeja, s tim da ispunjava uvjete propisane članom 25a. ovog Zakona.
  (8) U slučaju iz stavka (6) ovog Zakona nadležna policijska stanica će rješenjem oduzeti oružje.

  Uzimajući u obzir gore navedeno ono što je bitno za građane je da u trajanju od 2 godine od stupanja na snagu Zakona vrijedi amnestija za sve oružje za koje građani nemaju dokaza o vlasništvu, a koje se po odredbama Zakona može prijaviti i registrirati, izuzev onog oružja koje je predmetom potraga ili je već registrirano, priopćio je glasnogovornik MUP-a ŽP Zdenko Ćubel.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti