Više

  Obavijest poljoprivrednicima o pravilnoj primjeni pesticida

  Najčitanije

  Tijekom posljednjih 20-tak dana na području naše Županije zabilježeno je uginuće pčela, istovremeno sa pojačanom primjenom zaštitnih sredstava u uzgoju biljnih kultura. Sredstva za zaštitu biljaka od bolesti, štetnika i korova su kemijska sredstva i određeni pesticidi otrovni su za pčele. Da bi izbjegli pojavu stradavanja pčela neophodna je suradnja između ratara, povrtlara, voćara i pčelara.

  Primjena sredstava za zaštitu bilja u uzgoju biljaka je neophodna, ali ih trebamo primjenjivati poštujući odredbe Zakona o zaštiti bilja ( Službeni glasnik BiH“, broj 23/03), kao i načela dobre poljoprivredne prakse, a to znači primjenjivati ih onda kada je to potrebno, na način kako je to naznačeno u uputama za uporabu, poštujući prvenstveno propisanu koncentraciju, karencu i vrijeme primjene.

  Stoga, da bismo zaštitili pčele, izbjegli njihovo stradavanje i nastanak nemjerljivih šteta za pčelare, molimo poljoprivredne proizvođače da primjenu zaštitnih sredstava obavljaju u predvečernjim satima i za mirna vremena, na način naveden u uputama o uporabi i da vrše savjesno zbrinjavanje ambalaže, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti