Obavijest poljoprivrednim proizvođačima i ostalim o prisutnosti Ambrozije (Ambrosia artemisifolia)

Najčitanije

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia) je jednogodišnja biljka koja se širi sjemenom, naraste 1 do 1,5 metara visine, to je prisutan i opasan korov u našem kraju. Dug joj je period klijanja – niče tijekom cijelog ljeta stoga joj je otežano suzbijanje i mnogi ju herbicidi propuste. Cvjetovi su skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhu stabljike i grana. Cvjetaju od srpnja do rujna a sjeme zrije od rujna do listopada.
Korov je prisutan u okopavinama /duhan, suncokret, kukuruz, soja, šećerna repa, krumpir, te vrtovima, ali i putovima, rubovima parcela, kanalima i ostalim nepoljoprivrednim površinama. Karakteristična joj je velika proizvodnja polena koji izaziva alergije u ljudi i životinja.
Poljoprivrednici su uvidjeli velike probleme koje izaziva ovaj korov zbog jakog korijenskog sustava i bujnoj vegetativnoj masi iz tla oduzima velike količine hranjivih tvari, vodu što se reflektira na osiromašenje tla. Tako se poljoprivrednicima preporučuju najdjelotvorniji načini suzbijanja ambrozije i to mehanički, agrotehnički i kemijske mjere suzbijanja.
Suzbijanje ambrozije je teško jer je to termofilna biljka što znači da joj pogoduju sušni uvjeti i visoke temperature i niče tijekom ljeta.
Tijekom vegetacijske sezone potrebno je u više navrata vršiti uklanjanje ambrozije sa svojih površina i to već spomenutim mjerama uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova:
• agrotehničkim – pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađene odnosno nezasijane poljoprivredne površine,
• mehaničkim – međurednom kultivacijom, okopavanjem, plijevenjem i pročupavanjem izbjeglih biljaka, redovitom višekratnom košnjom, priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka,
• kemijskim – uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu Bosni i Hercegovini za suzbijanje ambrozije a sukladno uputi za primjenu koja je priložena uz sredstvo.
Stoga, molimo poljoprivrednike i ostale građane – vlasnike i korisnike voćnjaka, vrtova, vikendica i sličnih površina koje su omeđene kanalima i putovima da unište korov ambrozije u ranijoj fazi rasta odnosno dok je mali i tek niče te su sve mjere zaštite efikasnije i lakša je primjena. Nikako ne dozvoliti da se rascvjeta i stvori sjeme te tako nastavi širenje i u slijedećoj godini, izvijestila pomoćnica ministra poljoprivrede u Sektoru za poljoprivredu Manda Oršolić.

spot_img
spot_img

Posljednje obavijesti