Više

  Obavijest poljoprivrednim proizvođačima ozimih žitarica

  Najčitanije

  Usjevi ozimih žitarica uglavnom su u fazi kraja busanja. Budući da su strne žitarice najosjetljivije na prisustvo korova u periodu busanja, preporučava se poljoprivrednim proizvođačima da obave zaštitu od korova. Naime, korovi u usjevu predstavljaju konkurenciju u hranivima, svjetlu, životnom prostoru, vlazi, kasnije sazrijevanje žitarica, kao i otežanu žetvu.

  Pravovremena zaštita poboljšava kvalitetu i kvantitetu uroda. S obzirom da su korovi najznačajniji problem u proizvodnji strnih žitarica, a od osobite važnosti je suzbijanje korova u usjevu obaviti na vrijeme. Proizvođači žitarica moraju odlučiti o potrebi, načinu i vremenu suzbijanja korova. Nužno je poznavanje proizvodne površine, kao i stupanj zakorovljenosti (zastupljenost jednogodišnjih ili višegodišnjih korova, uskolisnih ili širokolisnih). Na tržištu postoji velik broj sredstava za suzbijanje korova. Prilikom primjene potrebno je provjeriti kompatibilnost sredstava, kao vrijeme primjene.

  Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obvezno voditi evidenciju o tretiranju.

  Preporuka je da se sorte pšenice sa izraženim rastom, sklone polijeganju, kao i usjevi ječma, tretiraju regulatorima rasta. Navedenim tretmanom smanjuju se internodiji, odnosno dobiva se biljka nižeg rasta, otpornija na polijeganje.

  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati.

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede
  šumarstva Županije Posavske

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti