Obavijest poljoprivrednim proizvođačima svinjogojske proizvodnje

Najčitanije

Nakon potvrde Afričke svinjske kuge (ASK) i na prostoru Županije Posavske, apeliramo na vlasnike svinja na ozbiljnost situracije, te važnost provedbe mjera kako bi se spriječilo širenje ove zarazne bolesti.
ASK je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, od koje smrtnost može doseći i do 100 %, dok druge vrste životinja kao i čovjek ne obolijevaju. Zaražene svinje mogu pokazivati različite znakove bolesti kao što su visoka temperatura, gubitak apetita, otežano disanje, iscjedak iz nosa i očiju, nekoordinirane kretnje, pobačaji, proljev, začep, potkožna krvarenja, posebno na uškama i ekstremitetima.
Glavni putevi širenja bolesti jesu kontaktom zdravih i zaraženih svinja, posredstvom kontaminirane opreme, hrane, vode, prijevoznih sredstava i sl.

Budući da ne postoji cjepivo kao ni učinkovito liječenje životinja oboljelih od ove bolesti, a virus je otporan i dugo se zadržava u okolišu, Županijski krizni stožer za zarazne bolesti Županije Posavske preporuča provođenje sljedećih mjera za suzbijanje i kontrolu afričke svinjske kuge i to:
– redovito čišćenje, pranje i dezinfekcija nastambi gdje se drže svinje
– provođenje higijenskih mjera, presvlačenje odjeće i obuće pri ulasku i izlasku iz prostora gdje se drže svinje, dezinfekcija ruku
– provođenje deratizacije i dezinsekcije
– propisno zbrinjavanje otpadnih voda nastalih tijekom držanja svinja
– promjenu zdravstvenog stanja i uginuća svinja nužno je prijaviti nadležnoj veterinarskoj stanici
– zabrana zakapanja uginulih životinja bez stručnog postupanja i utvrđivanja uzroka smrti
– zabrana stavljanja u promet živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa.

Vlasnicima životinja, koje su neškodljivo uklonjene u postupku provođenja mjera za suzbijanje i kontrolu afričke kuge, biti će u cijelosti nadoknađena šteta. Također, u cilju zaustavljanja i daljnjeg širenja bolesti biti će pojačan policijski nadzor, s ciljem spriječavanja ilegalnog prometa svinja i svinjskog mesa.

Predsjednik Županijskog kriznog stožera
Mato Brkić

spot_img
spot_img

Posljednje obavijesti