Više

  Obavijest proizvođačima soje

  Najčitanije

  Na prostoru Županije Posavske u tijeku je sjetva soje. Soja se može uzgajati na različitim tipovima tala, ali treba izbjegavati uzgoj na tlima koji su loših vodozračnih odnosa i kiselim tlima. Loša priprema tla za sjetvu soje ima za posljedicu neujednačeno nicanje, a potom i neujednačen razvoj mladih biljaka soje.

  Rok sjetve ovisi o sorti, pedološkim i klimatskim čimbenicima, zemljopisnoj širini. Soja se sije otprilike u isto vrijeme kao kukuruz kada je temperatura tla 8-10°C. Preporuka je da se pri sjetvi soje koristi kvalitetno sjeme, upravo zato što je ono preduvjet visokog prinosa. Sjeme treba biti iz kontrolirane proizvodnje praćeno certifikatom o kvaliteti, u skladu s propisima o sjemenarstvu.

  Sjetva pneumatskim sijačicama u redove na međuredni razmak 45 – 50 cm ima prednosti u odnosu na sjetvu žitnim sijačicama, zato što je dubina sjetve ujednačena. Međutim, soja se može sijati i mehaničkim, žitnim sijačicama, na uže međuredne razmake 24 – 30 cm. Raspored biljaka treba podesiti tako da one potpuno pokriju površinu tla između redova, tj. biljke bi svojom masom trebale zatvoriti redove do razdoblja pune cvatnje, a posebno do razdoblja nalijevanja zrna.

  Obzirom da je soja najosjetljivija na prisustvo korova u početnim fazama razvoja, preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da poslije sjetve, a prije nicanja soje obave tretiranje zemljišnim herbicidima. Suzbijanje korova na početku vegetativnog razvoja je vrlo važno. Smatra se, ukoliko se parcele održe čistim od korova u prvim tjednima, kasnije pojavljivanje korova uglavnom ne utječe na smanjenje prinosa.

  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati.

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede
  i šumarstva Županije Posavske

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti