Više

  Obavijest svim osnovnim i srednjim školama u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  Vlada Županije Posavske je dana 3.9.2020. godine donijela Odluku o usvajanju Modela organizacije nastave za školsku 2020./21. godinu s higijeno-epidemiološkim uputama (”Narodne novine Županije Posavske”, broj 11/20). Jedna od temeljnih mjera, u navedenom Modelu, bila je držanje fizičke udaljenosti od najmanje 1,5 do 2 metra između učenika. Ministarstvo se od početka opredijelilo za fizičku udaljenost od 2 metra između učenika u učionici. Zbog ove mjere, neke škole nisu bile u mogućnosti organizirati neposrednu nastavu sa svim učenicima odjela istovremeno, pa su isti dijeljeni u skupine po tjednim turnusima.
  Zbog povoljne epidemiološke situacije na početku drugog polugodišta, Ministarstvo je nekim osnovnim školama dopustilo neposredan rad bez dijeljenja u skupine, ako se u učionici mogla ostvariti fizička udaljenost od najmanje 1,5 metara između učenika. Tako je od 18.1.2021. godine prestalo dijeljenje učenika u skupine za jedanaest odjela (Orašje jedan odjel V. raz., Odžak po tri odjela II. i III. raz., Tolisa po jedan odjel VI. i VIII. raz. te dva IX. raz.).
  S obzirom da je od početka školske godine virusom bilo zaraženo samo 16 učenika u svim školama od koji su dva učenika iz razredne nastave i po jedan učenik završnih razreda osnovne i srednje škole te da je posljednja zaraza učenika bila 21.12.2020. godine, ovo Ministarstvo se 8.2.2021. godine obratilo Kriznom stožeru za dobivanje suglasnosti za organizaciju nastave sa svim učenicima u 29 razrednih odjela uz fizičku udaljenost između njih manju od 1,5 metara. Traženo smanjenje udaljenosti između učenika odnosilo se na preostalih 12 odjela razredne nastave (po tri odjela IV. i V. raz. u Odžaku, odjel V. raz. u Tolisi, po dva odjela III. i V. te jedan odjel IV. raz. u Orašju) i sedam odjela IX. razreda (četiri odjela u Odžaku, dva u Orašju i jedan u Domaljevcu) te deset odjela završnih razreda srednjih škola (četiri odjela u SŠ u Odžaku – gimnazija, poslovno-pravni tehničari, tekstilni tehničari i elektroinstalateri; tri odjela u SSŠ Orašje – elektrotehničari, poljoprivredni tehničari i kuhari-konobari; tri odjela u ŠC Orašje – dva odjela gimnazije i odjel ekonomskih tehničara).
  Dana 11.2.2021. godine, Krizni stožer je udovoljio zahtjevu Ministarstva i dao suglasnost za organizaciju nastave u navedenim odjelima bez dijeljenja u skupine i s fizičkom udaljenosti kod nekih od odjela manjom od 1,5 metara između učenika, akt br. 07-33-74-1/21.
  Stoga će se od ponedjeljka 15. veljače 2021. godine, nastavni proces u programu predškole i svim odjelima razredne nastave u Županiji Posavskoj izvoditi s cijelim odjelima po aktivnostima, a nastavni sati trajati će 45 minuta. Nastavni proces za sve završne razrede osnovnih i srednjih škola izvoditi će se s cijelim odjelima, a nastavni sati trajati će 40 minuta kao i za sve ostale odjele predmetne nastave u osnovnim i sve odjele u srednjim školama.
  Tijekom trajanja nastavnih sati, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola morati će nositi zaštitne maske i u klupama za vrijeme trajanja nastave, ako fizička udaljenost između njih u odjelu bude manja od 1,5 metara. S obzirom da svaki učenik treba imati svoj radni stol i da je broj istih u učionici ograničen prostorom, njihov raspored može biti i takav da po dva učenika budu u klupi, ali u tim slučajevima učenici trebaju za sjedenje koristiti uže strane klupe i na taj način će kontinuirano osigurati minimalnu fizičku udaljenost.
  Sve ostale mjere iz Modela ostaju nepromijenjene do daljnjega.

  MINISTRICA
  Ana Andrić, mag. iur.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti