Više

  Obilježen Dan općine Orašje 23. listopada

  Najčitanije

  Općina Orašje prigodnim je sadržajima obilježila Dan općine 23. listopada. Datum je to iz Domovinskoga rata kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođeno je i selo Kopanice, čime je zaokružen sadašnji teritorij općine Orašje.
  Uz odavanje dužnog pijeteta svim poginulim i umrlim braniteljima, pripadnicima 106. HVO brigade Orašje položeni su vijenci kod oba Spomen obilježja u parku u Orašju čime su započeli trodnevni sadržaji obilježavanja Dana općine Orašje. Protekle subote u Vidovicama sadržaji za Dan općine započeli su svetom misom u crkvi Svetog Vida Mučenika, u nazočnosti mještana Vidovica, Kopanica i Jenjića, zatim predstavnika braniteljskih Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, izvršne i zakonodavne općinske i županijske vlasti, te gostiju iz braniteljskih udruga u RH. Nastavljeni su polaganjem vijenaca i cvijeća kraj Spomen obilježja u Vidovicama, podignutog u znak vječnog sjećanja na poginule branitelje i civile iz Vidovica, Kopanica i Jenjića. Opijelo je molio vidovački župnik vlč. Marijan Brkić, a potom pročitao imena 49 poginulih branitelja i civila čija su imena upisana na Spomen obilježju.

  Na održanoj svečanoj sjednici Općinskoga vijeća prigodne je riječi uputio predsjednik OV Orašje Stanko Vincetić, o aktualnim projektima Općine Orašje, kao i planovima za iduće razdoblje govorio je načelnik Općine Marijan Oršolić, a pozdravne su riječi uputili i Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, te gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.
  Na svečanoj je akademiji uručena su Javna priznanja Općine Orašje u 2021. godini.
  Javno priznanje „Počasni građanin Općine Orašje u 2021. godini“ dodjeljeno je prof.dr.sc. Draganu Čoviću. Plakete Općine Orašje dodjeljene su: Županijskoj bolnici Orašje (plaketu je u to ime primio dr. Perica Jelečević) i poduzetniku Dragi Živkoviću, za osobite uspjehe u radu i djelovanju kojima su doprinijeli razvitku i ugledu Općine Orašje.

  -Predsjednik HDZ BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović je svojim radom, zalaganjem i političkim djelovanjem značajno doprinio razvoju, napretku i ugledu Općine Orašje, stoji u obrazloženju Odluke, a uz ostalo je navedeno kako, vodeći računa o svim Hrvatima u BiH, potpora dr. Čovića Hrvatima na području Općine Orašje nikada nije izostala. Dr. Čović se obratio u ime nagrađenih, a poseban pozdrav uputio je braniteljima i obiteljima stradalih, bez čije žrtve bi, kazao je, teško bili danas u Orašju. –Općina Orašje je danas posebno mjesto urbanog življenja, na ponos i s jedne i s druge rijeke Save. Hvala svima koji su u zadnjih 30 godina vjerovali da zajedno možemo napraviti puno više od onog što smo napravili, a hvala i onima koji kritiziraju naš rad, jer nas to uvijek ohrabruje, poručio je dr. Dragan Čović s govornice u Orašju.

  Plaketu Općine Orašje dobila je Županijska bolnica Orašje, nastala na temeljima Ratne bolnice Tolisa, koja je ovih dana obilježila 29. obljetnicu osnutka i djelovanja u ratnim uvjetima. Nakon Domovinskog rata, prijedlog je bio da se osnuje Opća bolnica u Odžaku, ali na inicijativu dr. Perice Jelečevića, Općina Orašje je tada s načelnikom Markom Benkovićem, izdvojila prvih milijun KM za izgradnju odnosno renoviranje objekta tadašnjeg Doma zdravlja u Orašju, gdje je Ratna bolnica preseljena 28.06.1998. godine. Bio je to početak izgradnje Bolnice, a za tu svrhu Vlada RH izdvojila je milijun eura. Opća bolnica u Orašju 2002. godine je preustrojena u Županijsku bolnicu i danas je prepoznajemo po izvrsnom radu. U vremenu pandemije, više od 450 pacijenata oboljelih od koronavirusa bilo je smješteno u Županijsku bolnicu Orašje, a samo je nekolicina upućena na daljnje liječenje u Tuzlu. Tim liječnika, medicinskog i pomoćnog osoblja kojeg je sadašnji ravnatelj dr. Jelečević okupio, sposoban je brinuti se za zdravlje svih stanovnika Županije Posavske, čulo se tijekom zasjedanja.

  Posavski poduzetnik Drago Živković iz Kostrča, direktor i vlasnik poduzeća Maxi od 1996. g. Upornim i samozatajnim radom svake godine pomjera granice poduzetničke uspješnosti. U svojem rodnom kraju stvara nova radna mjesta i otvara objekte s prepoznatljivim pečatom urbanog izgleda oraškog kraja. Ulaganje u takvim okvirima Živkoviću je izazov, jer ne planira lokalno, nego uporno pomjera granice poslovnog biznisa prema EU standardima u graditeljstvu, trgovini, proizvodnji. Više od dva desetljeća kontinuirano ulaže milijunska sredstva u oraški kraj, a do sada je taj iznos dosegao oko 50 milijuna KM, čime je postao i poduzetnik s najvećim ulaganjem u Posavinu. U posljednjih 25 godina izgradio je 10 objekata firme Maxi, a s novim zapošljavanjima dostigao broj od ukupno 300 uposlenih.

  Glazbeni dio svečanosti ispunili su članovi Župnog zbora Adoro.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti