Više

  Obilježen sv. Juraj zaštitnik vojarne „Sinovi Posavine“

  Najčitanije

  Vojarna „Sinovi Posavine“ Orašje sa svojim pripadnicima 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH u Bukovoj Gredi, prigodnim sadržajima u krugu vojarne obilježili su blagdan svetoga Juraja, svojeg zaštitnika. Sadržaji su protekli u znaku prisjećanja na poginule branitelje iz nekadašnje 4. gardijske brigade HVO „Sinovi Posavine“ iz koje je izrasla  postojeća postrojba nakon preustroja.

  Kod Spomen obilježja u vojarni u Bukovoj Gredi, podignuto za poginule branitelje, najviši predstavnici izvršne i zakonodavne županijske i općinskih vlasti, vojske, policije, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položili su vijence i zapalili svijeće.

  Misno slavlje u vojnoj kapelici predvodio je vojni kapelan fra Marko Oršolić u koncelebriranje nekoliko svećenika i nazočnost velikog broja gostiju, vojnih časnika, obitelji poginulih branitelja. Uz ostale bili su nazočni predstavnici Vlade Županije Posavske i Skupštine, koje su predvodili predsjednici Marijan Klaić i Joso Marković kao i Marijan Kopić, ministar branitelja.

  -Ovakvi datumi, prigoda su sjetiti se poginulih branitelja, podsjetiti na herojstva nekadašnje 4. Gardijske HVO brigade, ali i zahvaliti onima koji danas pomažu naš rad, kazao je prilikom uručenja zahvalnica predsjedniku Vlade Županije Posavske Marijanu Klaiću i načelniku općine Orašje Đuri Topiću u čije je ime zahvalnicu primio Željko Nedić.

  -Prije svega želim uputiti čestitku svim zapovjednicima i braniteljima koji su prošli kroz ovu herojsku postrojbu i ujedno izraziti sućut obiteljima poginulih branitelja, nekada 4. Gardijske HVO brigade, a danas 3.pješačke bojne 6.brigade Oružanih snaga BiH. Trenutak je ovo prisjećanja na trenutke obrane ovog slobodnog prostora , na one koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu, ali i vrijeme kada se okupimo svi mi koji smo aktivno sudjelovali u obrani i podsjetimo na te teške ali i herojske dane. Ova je postrojba za isticanje i kroz  period mira jer je posebno aktivno pomagala, zajedno sa svim civilnim strukturama, u obrani od prirodne nepogode kakva je bila svibanjska poplava iz 2014.g. Na kraju, zahvaljujem se na Zahvalnici koja je ujedno i moja obveza za maksimalno zalaganje da suradnju između županijske vlasti i vojske zadržim na najvišoj razini poštovanja i uvažavanja. Nadamo se da će takva suradnja biti nastavljena i u narednom periodu, prvenstveno u korist svih koji žive na prostoru Županije Posavske pa i šire, izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  U sklopu obilježavanja zaštitnika vojarne „Sinovi Posavine“ otvorena je Spomen soba. Zapovjednik Klaić pozvao je sve one koji imaju dokumente u vidu fotografija ili druge detalje kojima se čuva uspomena na 4. Gardijsku HVO brigadu, donesu u postrojbu i ustupe na izlaganje u Spomen sobu.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti