Više

  Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

  Najčitanije

  U organizaciji Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske, Mjesne zajednice Odžak 2, Općine Odžak i Vijeća mladih Odžak u Odžaku je tokom vikenda obilježen Svjetski dan zaštite okoliša. Organizirana je eko radionica najmlađih učenika, promo štand s anketom za građane i sportsko zabavni program ulične košarke na specijalnom terenom izrađenom od reciklirane plastike. Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se kao dan kada je održana konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu u Stockholmu 1972. godine, poznata kao Stockholmska konferencija.
  Toga dana je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP) i ovaj događaj prvi je okupio predstavnike vlada i nevladinih institucija iz više od 100 zemalja kako bi razgovarali o važnim pitanjima zaštite okoliša.

  -Nama je dobra prigoda za preispitivanje stavova i stvaranje novih navika koje bi trebale biti dio svačije svakodnevice, jer imati zdravo okruženje je naše pravo, a briga o planeti također je dužnost svih. Svojim odgovornim ponašanjem možemo doprinijeti stvaranju ravnoteže između naših potreba i mogućnosti koje nam priroda pruža, te svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju okoliša i prirode.
  Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske, kroz svoje redovne aktivnosti, kao i aktivnosti izrade planskih dokumenata, kao što je izrada Plana upravljanja otpadom te sufinanciranje ekoloških projekata, ukazuje na važnost zaštite prirode i okoliša.
  Ponosni smo na realizirane projekte u proteklim godinama, a posebno bih istaknuo pomoć u rješavanju dugogodišnjeg problema s neadekvatnom deponijom u Odžaku koju smo zatvorili, sanirali, a otpad iz ovog grada vozimo na regionalnu deponiju gdje se taj otpad tretira po europskim standardima. Odžak više nema deponije koja je bila svega kilometar od centra grada. Uveli smo subvencije domaćinstvima koji s čvrstog goriva prelaze na ekološki prihvatljive kotlove na pelet i pumpe za grijanje. Ove godine planiramo početak izgradnje reciklažnog dvorišta. Konstantno, našim javnim pozivima, jačamo kapacitete naših komunalnih poduzeća i udruga, a edukativno zajedno sa prijateljima iz raznih ekoloških udruženja radimo na jačanju svijesti mladih osoba. Također smo imali jednu radionicu s najmlađim uzrastima gdje se pokazalo da djeca razumiju ovu problematiku puno bolje od nas odraslih. Nadamo se da ćemo ove godine realizirati zacrtane planove i podići ekološke standarde u našoj županiji na još veći nivo, izjavio je Anes Osmanović, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti