Više

  Obilježena 31. obljetnica oslobodilačke akcije „Lijeskovac 92.“

  Najčitanije

  Dragovoljci i veterani 104. brigade HVO-a, mještani Grebnica i općine Domaljevac-Šamac, u subotu 19. kolovoza prigodnim su sadržajima obilježili 31. obljetnicu presudne oslobodilačke akcije „Lijeskovac 92.“, kojom su oslobođeni Lijeskovac i područje Osnovne škole u Grebnicama. Program je prije svega bio u znaku sjećanja na poginule branitelje. U ime Vlade Županije Posavske sadržajima je bio nazočan ministar branitelja Ilija Mišković.

  Sadržaji obilježavanja započeli su svetom misom u crkvi Svetog Jakova Markijskog u Grebnicama, koju je služio župnik fra Marijan Živković, uz koncelebriranje vojnog kapelana fra Marinka Živkovića. Upriličen je potom mimohod od crkve do Spomen obilježja na Snogama u Grebnicama, gdje su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Đuro Lukač i Ana Josić otkrili su Spomen ploču za 10 poginulih pripadnika 108. brigade ZNG Slavonski Brod.

  Prigodne su riječi ovim povodom uputili Slavko Matić ratni zamjenik zapovjednika 104. HVO brigade, Mato Mijić- Matan, zapovjednik satnije Grebnice, načelnik općine Stjepan Piljić, te predsjednica Udruge 108. brigade Brodsko-posavske županije Paula V. Dovjak. -Oraško šamačka bojišnica tijekom Domovinskoga rata bila je jedna od najtežih u BiH što nažalost potvrđuje i broj žrtava. Na prostoru Grebnica, na vrlo malom prostoru u vojnim ratnim okvirima od manje od 10-tak km, više od 100 je poginulih branitelja, samo pripadnika 104. HVO brigade, izjavio je Matić. Sjećanje na poginule i na herojstva obrane bez koje ne bi bilo ni današnje slobodne Posavine naša je trajna zadaća, zajednička je poruka okupljenih u Grebnicama. Potpisana je i Povelja prijateljstva sestrinskih udruga iz Domovinskoga rata, a potpise na Povelju stavili su Paula V. Dovjak i Anto Iljazović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti