Više

  Obljetnica 106. oraške HVO brigade

  Najčitanije

  106. oraška HVO brigada prigodnim je sadržajima u znaku prije svega sjećanja na poginule branitelje, obilježila 29. obljetnicu. Vijenci su položeni uz Spomen obilježja u Vidovicama i Orašju, a održana je i svečana akademija. Organizacijski odbor Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Orašje sadržaje je organizirao pod sloganom „Zajedno u ratu, zajedno u miru”. Iz legendarne herojske 106. HVO brigade za obranu svojih domova i današnju slobodu svoj život je ugradio 271 pripadnik brigade, a oko 1200 ih je ranjeno.
  Posebni su gosti i ove godine za obljetnicu bili predstavnici 145. brigade HV-a koji su u najtežim trenucima pomagali obranu i u koju su ugradili živote svojih pripadnika. Njima u spomen izgrađeno je Spomen obilježje u „Polju“ u Vidovicama. Među gostima obljetnice, uz ostale, bio je pukovnik HV Željko Radovanović, predstavnik Udruge veterana 145. brigade HV i izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja. Opijelo za poginule branitelje obavio je u Vidovicama vlč. Josip Senjak, a svetu misu u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju predvodio je fra Bono Kovačević. U nadahnutoj je propovijedi poručio da bi svaki dan trebao biti u znaku sjećanja na poginule branitelje i njihovu najveću žrtvu.

  Svečana akademija u povodu obljetnice oraške brigade započela je unošenjem ratnog stijega 106. oraške HVO brigade (stijeg unio Mario Baotić, sin poginulog branitelja i predsjednik županijske Udruge poginulih, umrlih i nestalih branitelja ŽP) u prostor oraške kino dvorane, uz nazočnost branitelja, članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, RVI, zapovjednika 106. HVO brigade, prijatelja postrojbe, predstavnika civilnih struktura vlasti među kojima su bili predsjednik Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić.
  -U ime Vlade i svoje osobno čestitam obljetnicu postrojbe u kojoj sam dijelio dobro i zlo od prvog do posljednjeg dana, kazao je u prigodnom obraćanju za vrijeme svečane akademije ministar branitelja Marijan Kopić prisjećajući na početke obrane kada su, kazao je, neprijateljski tenkovi zaustavljani najprimitivnijim naoružanjem, a prvi pješački napadi lovačkim puškama. Takve primjere obrane u kojoj se srcem branilo nisu zabilježili anali ratovanja, kazao je ministar Kopić. Na svečanoj akademiji su o herojskom ratnom putu postrojbe govorili i načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić, general Vlado Džoić u ime predsjedništva HNS-a, pukovnik Željko Radovanović, i Ilija Mišković u ime Organizacijskoga odbora kao predsjednik UDiVDR-a općine Orašje.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti