Više

  29. obljetnica utemeljenja 4.gmbr HVO-a „Sinovi Posavine“

  Najčitanije

  U Vojarni u Bukovoj Gredi danas je prigodno obilježena 29. obljetnica osnutka slavne 4. Gardijske motorizirane brigade HVO Sinovi Posavine. Program je započeo polaganjem vijenaca ispred Spomen obilježja, a opijelo za poginule pripadnike brigade, molio je mons. Željko Čuturić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH i glavni vojni kapelan OS BiH. Brojna izaslanstva poklonila su se poginulim Sinovima Posavine, a vijence su položili izaslanstvo HNS-a BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, umirovljeni generali HVO-a, izaslanstva Vlade i Skupštine ŽP s ministrima, predvođeni predsjednicima Đurom Topićem i Blažom Župarićem, konzul RH u Tuzli Ivan Bandić i konzulica RH u Orašju Jadranka Modrić, Udruge proizašle iz Domovinskog rata na čelu s ministrom branitelja Ilijom Miškovićem, predstavnici braniteljske Udruge 23. listopad Vidovice, gradonačelnik Orašja i predsjednik Gradskog vijeća Marijan Oršolić i Stanko Vincetić, izaslanstva MUP-a ŽP, te Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH. Nakon odavanja počasti uslijedila je sveta misa za poginule branitelje, koju je predvodio fra Marko Oršolić, bivši vojni kapelan uz koncelebraciju svećenika susjednih župa.

  Na svečanoj akademiji u vojničkom klubu o aktualnom trenutku 3. Pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH i ustroju brigade, govorili su zapovjednik bojnik Iljo Oršolić i Mato Bilonjić, prvi zapovjednik 4. gardijske brigade Sinovi Posavine. Tijekom svečanosti uručene su zahvalnice za značajan doprinos obilježavanju obljetnice, predsjedniku Vlade ŽP Đuri Topiću, gradonačelniku Orašja Marijanu Oršoliću i gospodarstveniku Ganiju Kajdomčaju.

  -Iako službeno 3. Pješačka bojna ne nosi ime Sinovi Posavine, ova postrojba je nasljednik 4. Gardijske brigade i njeni pripadnici jesu Sinovi Posavine. Oni trebaju nastaviti prenositi našu priču o 4. Gardijskoj brigadi, njegovati našu tradiciju i nastaviti obilježavanje obljetnica brigade, jer ovo je njihova brigada i oni su Sinovi Posavine, rekao je zapovjednik Iljo Oršolić.

  -Drago mi je što sam u Posavini u povodu obilježavanja 29 godina brigade kako bi se prisjetili herojskih vremena njenog utemeljenja, očuvanja ovog prostora i pokazati ponos što imamo svoju vojarnu u Gradu Orašju. Njen je značaj prevelik kao i svi drugih institucija koje smo osnovali u zadnjih dvadesetak godina, od zadnjeg otvaranja konzulata Republike Hrvatske u Orašju a tako ćemo nastaviti i dalje. Sjećamo se svake položene žrtve na oltar Domovine da bi mi danas bili ovdje. I danas izgovaramo veliko hvala za tu najveću žrtvu i svima onima koji su u to vrijeme znali organizirati obranu na ovim prostorima da bi se on očuvao a na nama danas je da je gradimo i očuvamo, kazao je u izjavi za medije u Bukovoj Gredi predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović.

  Ivica Jerkić, zamjenik načelnika zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH kazao je kako je obljetnica prilika prisjetiti se prije svega poginulih pripadnika ove brigade, kao i svih poginulih, svih brigada s bojnog područja Orašje jer ovaj prostor je u Domovinskom ratu, naglasio je Jerkić, dao iznimnu veliku žrtvu. Slaven Galić, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine naglasio je tradiciju koju baštini HVO unutar OS BiH koja ima više od 150 godišnjih aktivnosti. – Zajedno ćemo sa ovom postrojbom koja baštini tradiciju 4 gardijske brigade, nastaviti obilježavati značajne datume, pogotovo zbog onih ljudi koji nisu više s nama, kazao je Galić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti