Više

  Obrazovanje prvih mentora praktične nastave u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  U Županiji Posavskoj u Orašju provodi se obuka mentora praktične nastave koja je započela 12.02. i trajat će do 15.02.2022. godine. Obuka se održava u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske uz financijsku potporu Fondacije „Helvetas-moja Budućnost“ koji su potpisali Sporazum o partnerstvu za pripremu i realizaciju obuke mentora praktične nastave u poduzećima.

  -Imamo različite projekte po cijelom svijetu, a drago mi je da smo prisutni i u Bosni i Hercegovini. Najveći cilj je ponuditi mladima jednu vrstu perspektive, nuditi obuke koje vode k zapošljavanju, s druge strane istražiti potrebe tržišta rada, i treće i po nama najbitnije jeste formalno obrazovanje. Jako mi je drago da je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske to prepoznalo, kontaktirali nas, inicirali ovu obuku. Apelirao bih da se tvrtke što prije uključe u projekt, jer po istraživanju znamo da što bolja saradnja između tvrtki i škola daje kvalitetniju praktičnu nastavu, te stoga pozivam privatni sektor da se uključi, izjavio je Sven Dominković. Napomenuo je da Fondacija radi još na brojnim projektima kao što su potpora podzakonskim aktima, obukama profesora, reviziji nastavnih planova, programa, opremanjima kabineta i drugim projektima.

  -Jedna od najvažnijih karika u unaprjeđenju praktične nastave je obuka mentora koji primaju učenike na praktičnu nastavu u prostorije poslovnih subjekata. Praktična nastave se realizira na dva načina: u školskim radionicama i u prostorijama poslovnih subjekata. Poslovni subjekti su dužni da imenuju mentore koji će raditi s učenicima tokom školske godine na osnovu plana izvođenja praktične nastave koji se donosi zajedno u suradnji privrednog subjekta i škole. Tu smo da izvršimo obuku mentora koji primaju učenike na praktičnu nastavu, obuka je petodnevna i traje 40 sati na principu 3+2. Tri dana je radionički rad, a dva dana je samostalni rad i učenje. Naravno da je učenje jako bitno no iznimna je važnost da učenici ono što slušaju u učionici praktično odrade na stručnoj teorijskoj nastavi na suvremenoj opremi jer škole nažalost nemaju mogućnost da imaju najsuvremeniju opremu u svakom trenutku nego moraju surađivati s poslovnim subjektima, izjavio je Almir Sivro, uposlenik pedagoškog zavoda zeničko-dobojske županije.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti